x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis, la consultarea cu partidele: Este nevoie să readucem rigoarea şi corectitudinea în cadrul normativ care priveşte securitatea naţională

Iohannis, la consultarea cu partidele: Este nevoie să readucem rigoarea şi corectitudinea în cadrul normativ care priveşte securitatea naţională

08 Iun 2015   •   20:15
Iohannis, la consultarea cu partidele: Este nevoie să readucem rigoarea şi corectitudinea în cadrul normativ care priveşte securitatea naţională
Sursa foto: Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut luni, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea cu liderii partidelor şi formaţiunilor politice parlamentare privind Strategia Naţională de Apărare a Ţării, că este nevoie ca rigoarea, claritatea şi corectitudinea să fie readuse în cadrul normativ în ceea ce priveşte securitatea naţională.

"În cadrul discuțiilor, Președintele României a expus viziunea care a stat la baza elaborării Strategiei, precum și principalele elemente de noutate pe care aceasta le aduce. Domnul președinte Klaus Iohannis a subliniat că Strategia Națională de Apărare se adresează cetățenilor, societății în ansamblul său și instituțiilor statului și că este nevoie să readucem rigoarea, claritatea și corectitudinea în tot ceea ce ține de cadrul normativ care privește securitatea națională. Noutatea Strategiei este dată de contextul evoluțiilor din regiune, dimensiunea de prevenire, conceptul de securitate națională extinsă, efortul comun al instituțiilor responsabile și definirea intereselor și obiectivelor naționale de securitate într-o manieră care ține cont de așteptările cetățenilor și societății", a informat Administraţia Prezidenţială printr-un comunicat de presă.

În cadrul consultărilor cu reprezentanţii partidelor politice, Iohannis a subliniat obligaţia consolidării credibilităţii strategice a României atât la nivel intern, cât mai ales la nivel extern, date fiind noile provocări şi riscuri de securitate de la nivel regional şi internaţional.

"Procesul de construcţie a unei Românii puternice în Europa şi în lume trebuie să pornească de la întărirea proceselor democratice și a celor din domeniul securităţii naţionale din țara noastră. Continuitatea în respectarea angajamentelor strategice asumate în cadrul NATO și UE, precum și predictibilitatea în acţiuni, în mod deosebit în ceea ce priveşte domeniile securității naționale şi apărării, sunt, de asemenea, necesare", se arată în comunicat.

În conformitate cu prevederile din Constituţia României şi Legea 473 din 2004 privind planificarea apărării, preşedintele României, în cel mult şase luni de la depunerea jurământului, prezintă Parlamentului, spre dezbatere şi adoptare, Strategia Naţională de Apărare a Ţării, document fundamental de planificare a apărării la nivel naţional. Procesul de consultări pentru elaborarea noii Strategii Naţionale de Apărare a demarat în luna februarie a acestui an şi a inclus discuţii şi dezbateri cu reprezentanţi ai Parlamentului României, ai societăţii civile şi mediului universitar, precizează sursa citată. 

×