x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis şi Dăncilă, precum Israelul şi Palestina

Iohannis şi Dăncilă, precum Israelul şi Palestina

de Monica Stoica    |    16 Mai 2018   •   08:55
Iohannis şi Dăncilă, precum Israelul şi Palestina

Întâlnirea dintre preşedintele Iohannis şi premierul Dăncilă pe tema disputelor din domeniul politicii externe nu pare să se fi încheiat cu un acord al părţilor. Dincolo de limbajul stufos al comunicatelor celor două instituţii, cei doi şi-au păstrat poziţiile anterioare. Iohannis cere Guvernului să nu mai ia decizii de politică externă fără să-l consulte, iar Dăncilă invocă prevederile programului de guvernare.

În comunicatul Administraţiei prezidenţiale se precizează că Iohannis cere cooperare instituţională loială şi corectă. Deciziile majore de politică externă trebuie luate întotdeauna cu responsabilitate şi discernământ, afirmă înţelept Iohannis, subliniind sentenţios un fapt evident: ”Este obligatoriu ca politica externă a României să se facă numai în interesul României şi că este necesar ca tensiunile interne pe teme de politică externă să înceteze imediat”, pentru ca România să rămână „un actor credibil în relaţia cu Statele Unite ale Americii, la nivelul Uniunii Europene şi al NATO, precum şi în cadrul celorlalte parteneriate strategice în care ţara noastră este angajată.” De altfel, Administraţia Prezidenţială şi-a dat silinţa în comunicat, dedându-se la metafore şi subtilităţi. Preşedintele României a atras atenţia că politica externă a ţării noastre trebuie caracterizată de constanţă şi predictibilitate, având câteva linii roşii de la care decidenţii politici nu s-au abătut niciodată, indiferent de culoarea lor politică. Şi Guvernul pare să se ocupe tot cu poliloghie. În comunicatul Executivului se arată că premierul Dăncilă a spus în cadrul discuţiilor cu Iohannis ”în calitate de şef al Guvernului are ca principală responsabilitate aplicarea programului de guvernare, inclusiv a prevederilor referitoare la politica externă, şi că are ca obiectiv principal susţinerea intereselor României”. Premierul veghează, conform comunicatului, la consolidarea rolului şi profilului României pe plan internaţional prin relocarea Ambasadei României din Statul Israel, într-un moment în care SUA, partenerul şi aliatul strategic principal al României, au făcut deja mutarea.

 

Preşedintele României a evidenţiat, totodată, că deciziile majore de politică externă ale ţării noastre, cu efecte strategice, inclusiv asupra siguranţei naţionale şi a cetăţenilor români trebuie luate întotdeauna cu responsabilitate şi discernământ Administraţia Prezidenţială

 

×
Subiecte în articol: iohanis şi dancila