x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis: “Sunteți responsabili pentru moartea românilor”. Ciolacu: “Nu ne şantajaţi cu pandemia”

Iohannis: “Sunteți responsabili pentru moartea românilor”. Ciolacu: “Nu ne şantajaţi cu pandemia”

de Ion Alexandru    |    15 Iul 2020   •   10:42
Iohannis: “Sunteți responsabili pentru moartea românilor”. Ciolacu: “Nu ne şantajaţi cu pandemia”

Amânarea votului în Senat cu privire la Legea pivind instituirea carantinei și izolării persoanelor, pentru combaterea răspândirii bolilor infecto-contagioase, reaprinde războiul declarațiilor între Palatul Cotroceni și Partidul Social Democrat. Klaus Iohannis s-a arătat, ieri, siderat de modul în care reacționează PSD în Parlament, acuzându-i pe social-democrați, nici mai mult, nici mai puțin decât că sunt “responsabili pentru moartea a zeci sau chiar sute de români”. În replică, președintele PSD, Marcel Ciolacu, îi cere șefului statului să înceteze “șantajul cu pandemia, pentru a omorî democrația”. Legea se află, încă, în dezbaterea Comisiei Juridice din Senat, lucrări la care a participat, ieri, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

“Sunt siderat de felul în care PSD a reacționat și reacționează în Parlament acum, când este în discuție o lege foarte importantă, legea care reglementează izolarea persoanelor bolnave și carantinarea persoanelor”, a declarat, ieri, președintele Klaus Iohannis. Acesta a atras atenția că legea fost introdusă în Parlament în regim de urgență și toată lumea s-a așteptat să fie discutată în regim de urgență, fiindcă este nevoie de ea. PSD a venit cu argumente care pur și simplu sunt false. Ziceau că trebuia să vină Guvernul mai repede cu această lege, or, Guvernul nu avea cum să vină cu această lege până când nu s-au publicat argumentele Curții Constituționale. PSD reclamă că această lege nu este bine făcută. Păi, rațiunea unei dezbateri parlamentare este tocmai de a găsi cea mai bună formă de lege”, a adăugat Iohannis.
“Mă surprinde acest cinism exagerat de care dă dovadă PSD, tergiversând adoptarea acestei legi. Privează Guvernul de acest instrument, care reglementează izolarea și carantinarea. Vă spun drept – este extrem de trist, este șocant, fiindcă această tergiversare, prin care PSD probabil vrea să pară important sau interesant, poate să coste viața a zeci, doamne ferește, poate chiar a sute de români.
Reiau apelul meu către Parlament: finalizați discuțiile! Aprobați o formă bună pentru această lege!
Altfel, veți fi, moralmente, răspunzători de moartea poate a zeci sau chiar a sute de români! Acest comportament, această tergiversare este intolerabilă!” a conchis președintele

Replica: Nu mai dați vina pe Parlament pentru prostiile Guvernului

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, i-a replicat imediat. “Nu ne şantajaţi cu pandemia ca să omorâţi democraţia! Preşedintele Iohannis susţine încălcarea drepturilor drepturilor şi libertăţilor românilor dorită de Guvernul PNL şi şantajează Parlamentul. Vrea să ascundă astfel că Executivul a pierdut total controlul asupra pandemiei din cauza propriilor prostii. E doar vina Guvernului Orban că a încălcat drepturi şi libertăţi prin ordin de ministru. Aşa a ajuns să provoace o criză în care pacienţii infectaţi să plece din spitale. Este revoltător şi cinic să arunci în spatele Parlamentului tâmpeniile Cabinetului Orban”, a precizat președintele interimar al social-democraților, care a adăugat că, “dacă există români care contestă existenţa virusului o fac, din păcate, folosind chiar cuvintele preşedintelui Iohannis din martie când spunea că virusul e o <>”.
La rândul său, președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a afirmat, într-o declarație de presă, că, în mod inadmisibil, Klaus Iohannis dă vina pe Parlament “pentru prostiile Guvernului său”. “Este inacceptabil ca preşedintele Iohannis să pună în seama Parlamentului numărul de cazuri pozitive din ultimele zile”, susține Cazanciuc. 
Potrivit acestuia, este nevoie de o lege a carantinei, dar de una care asigură că restrângerea drepturilor și libertăților nu se face în mod abuziv, “după bunul plac al Guvernului Orban sau oricare Guvern ar veni la putere”. “PSD nu tergiversează nimic. Când domnul Iohannis era în weekend, vă reamintesc că Parlamentul lucra până la 4.00 dimineaţa. Parlamentarii PSD au fost aici pentru a repara prostiile din proiectul de lege al Guvernului Orban”, a conchis șeful Senatului.

 

 

 

×