x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis vrea să vadă banii europeni

Iohannis vrea să vadă banii europeni

23 Mai 2018   •   16:45
Iohannis vrea să vadă banii europeni

Preşedintele Klaus Iohannis a atenţionat Guvernul să ia măsuri pentru creşterea nivelului absorbţiei fondurilor europene, în special cele de coeziune, dedicate special finanţării proiectelor de dezvoltare a României. Totodată, a cerut explicaţii privind intenţiile legate de pilonul II de pensii.

„Noi dispunem pentru perioada 2014-2020 teoretic de fonduri europene de 31,3 miliarde de euro. Până acum, am folosit 4,9 miliarde de euro, adică 11,8%. Aceste date sunt oficiale, de pe site-ul Comisiei Europene şi informaţii oficiale de la Guvern”, a declarat Iohannis. El a reproşat Guvernului că ultima informare privind situaţia absorbţiei datează din 2 februarie, în timp ce Comisia Europeană prezintă pe site informaţii la zi. „Acum suntem la jumătatea anului şi nu ştiu de ce Guvernul nu publică date la zi. Unii vor cred că se ascunde ceva, iar alţii că guvernanţii au avut altă treabă decât informarea”, a spus Iohannis. Reproşul preşedintelui survine în condiţiile în care pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice evoluţia fluxurilor financiare dintre România şi Uniunea Europeană este datată de pe 30 aprilie. De asemenea, pe pagina de Facebook a Ministerului Fondurilor Europene se află o postare din 8 mai în care sunt prezentate cifrele date publicităţii de ministrul Rovana Plumb, într-o conferinţă de presă. Pe lângă fondurile europene, Iohannis a mai vorbit despre pilonul II de pensii, cerând Executivului să precizeze fără echivoc care sunt planurile sale legate de acesta precum şi dacă dispune de suficienţi bani pentru plata pensiilor până la finele acestui an.

Iohannis a afirmat că din cele 23 de miliarde de euro alocate României ca fonduri de coeziune, Guvernul a reuşit să folosească mai puţin de o zecime, anume 2,2 miliarde.

 

 

 

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis bani europeni