x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis: Ziua Persoanelor cu Dizabilități, prilej de a condamna discriminarea și excluziunea socială

Iohannis: Ziua Persoanelor cu Dizabilități, prilej de a condamna discriminarea și excluziunea socială

03 Dec 2021   •   11:00
Iohannis: Ziua Persoanelor cu Dizabilități, prilej de a condamna discriminarea și excluziunea socială
Sursa foto: Hepta

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități este un prilej pentru noi toți de a condamna ferm toate formele de discriminare și excluziune socială a persoanelor cu dizabilități, este mesajul transmis vineri de președintele Klaus Iohannis.

„Astăzi, atenția noastră se îndreaptă către persoanele cu dizabilități din România, cărora statul român trebuie să le asigure o viață în acord cu respectarea drepturilor, a valorilor, a libertăților și a demnității umane. Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități este un prilej pentru noi toți de a condamna ferm toate formele de discriminare și excluziune socială a persoanelor cu dizabilități. Dizabilitatea reflectă mai degrabă modul în care societatea reacționează la anumite caracteristici individuale, iar persoanele cu dizabilități contribuie în mod activ la dezvoltarea societății, atunci când beneficiază de susținerea acesteia”, transmite Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități

Șeful statului afirmă că pentru persoanele cu dizabilități, pandemia de COVID-19 a însemnat o nouă barieră în calea dezvoltării și asigurării bunăstării acestora, alimentând inegalitățile și exacerbând problemele existente deja.

„Educația, sănătatea, protecția socială, mobilitatea, integrarea pe piața muncii, participarea socială sunt doar câteva dintre domeniile în care persoanele cu dizabilități din România se confruntă cu dificultăți majore, care pot fi surmontate doar printr-un efort comun al tuturor actorilor responsabili. Implicarea organizațiilor reprezentative ale persoanelor cu dizabilități, implementarea unor măsuri coerente și dezvoltarea unor mecanisme independente de monitorizare, prin campanii de conștientizare cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități sunt esențiale în depășirea situațiilor dificile pe care acestea le întâmpină. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că fiecare copil este integrat în sistemul educațional și că fiecare persoană are posibilitatea de a avea un loc de muncă adaptat nevoilor sale. Schimbările profunde nu se vor manifesta decât atunci când fiecare dintre noi își va asuma la nivel personal crezul că suntem cu toții diferiți, dar egali. Fiecare persoană poate contribui la dezvoltarea societății dacă nu i se pun limite și este încurajată să facă acest lucru”, adaugă Iohannis.

În opinia președintelui Iohannis, România a înregistrat progrese în ceea ce privește incluziunea socială și economică a persoanelor cu dizabilități, dar mai sunt de făcut pași importanți.

„Lupta împotriva discriminării și a marginalizării, complementar cu protejarea drepturilor și libertăților, precum și cu dezvoltarea de pârghii care să asigure un trai decent trebuie să constituie, în continuare, o prioritate pentru statul român. O societate funcțională este o societate tolerantă, incluzivă, solidară, în care drepturile și demnitatea umană reprezintă valori absolute. Orice abatere de la aceste principii este fundamental greșită și trebuie condamnată public pentru a nu permite generarea altor manifestări reprobabile. Reconfirm angajamentul ferm de a susține toate demersurile care apără și promovează drepturile persoanelor cu dizabilități, precum și pentru combaterea discriminării și a abuzurilor de orice fel și asigurarea unor condiții de viață echitabile”, conchide Klaus Iohannis.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis