x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ion Iliescu: Băsescu are o mentalitate de tip Ceauşescu. Ar merita suspendat încă o dată

Ion Iliescu: Băsescu are o mentalitate de tip Ceauşescu. Ar merita suspendat încă o dată

de Monica Iordache Apostol    |    01 Aug 2011   •   19:39

Comentand la Antena 3 ultimele declaratii publice ale lui Traian Basescu, referitoare la problemele din justitie, Ion Iliescu l-a catalogat pe seful statului ca avand o mentalitate apropiata de cea a lui Ceausescu, abaterile de la conduita democratica neputand fi motivate decat de pericolul pierderii sentimentului de putere.

"Traian Basescu se vede deasupra celor trei puteri ale statului, el peste toti, el dand indicatii peste tot, este o mentalitate a la Ceausescu. E o mentalitate ce se vede reflectata in tot ceea ce face. Nu este Antonescu. Nu suntem in perioada Ceausescu, nu aflam intr-un stat de drept, intr-o democratie. Rolul sefului statului este bine definit de Constitutie. Toate aceste deraieri pe care le constatam cu surprindere... Sunt naravuri democratice care sunt incurajate de la cel mai inalt nivel, inclusiv cum se pregatesc fata de alegeri si cum sa-si asigure prezenta in fruntea treburilor tarii. Inclusiv acest vot prin corespondenta, prin care sa fie un cadru pentru o frauda majora. Problema sistemului de vot e o problema care revine Parlamentului. Guvernul poate sa aiba initiativa legislativa. De unde pana unde, ministrul de Externe? Nu stiu daca au sentimentul Puterii sau teama de a pierde puterea pe care o au si atunci se pregatesc pe toate planurile pentru a ramane la putere", a declarat Ion Iliescu, la Antena 3.

"Bineinteles (ca presedintele Basescu sa fie suspendat inca o data). Ar merita. Mai putem suporta asa ceva, aceasta degradare a vietii noastre. La asa ceva trebuie sa punem capat. Cum sa scapam de asemenea tare, de mentalitati de care trebuia sa scapam. Alegeri anticipate nu pot fi provocate, data fiind componenta actuala a Parlamentului. Avem un an si ceva in fata si e datoria partidelor pentru a se pregati sa puna capat acestor stari din societatea romaneasca, sa revin la normalitate", a mai spus fostul sef al statului.

Iliescu a comentat si declaratiile lui Basescu la adresa Regelui Mihai: "Aceasta rabufnire a unui om incult care nu cunoaste istoria tarii. Regele Mihai a fost fortat sa abdice, sa faci asemenea aprecieri la adresa regelui, nu inteleg de unde asemenea rabufniri la adresa regelui care implineste 90 de ani. E ceva de natura personala, nu cunosc detaliile, dar cred ca este o rabufnire de ordin personal impotriva regelui care poate nu l-a tratat cu consideratia pe care credea ca o merita. Dansul din cauze personale, din ranchiune personale, e un tip razbunator, care nu suporta umiliri."

×
Subiecte în articol: regele mihai traian basescu ion iliescu