x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ion Iliescu: "Sunt si eu om si gresesc"

Ion Iliescu: "Sunt si eu om si gresesc"

20 Dec 2004   •   00:00

In ultima zi de mandat, Ion Iliescu si-a facut mea culpa pentru "erorile" care i-au marcat sfarsitul carierei de sef de stat, spunand, intr-o conferinta de presa, ca e si el om si i se intampla sa greseasca.


MONICA IORDACHE

DORINTA. Ion Iliescu vrea ca proiectele noului presedinte sa ramana in limitele Constitutiei si sa nu se transforme intr-o "vendeta politica"
"Sunt si eu om si bineinteles ca si gresesc." Asa si-a justificat ieri presedintele, inca in exercitiu la momentul la care tinea conferinta de presa, erorile din ultima vreme. "Seful statului se afla permanent sub presiunea multor factori, conjuncturi, influente, ceea ce poate facilita comiterea unor erori sau luarea unor decizii cu efecte perverse, negative, chiar atunci cand actionezi cu bune intentii si de buna credinta, ceea ce s-a intamplat, din pacate, si in ultimele zile de mandat", si-a facut Iliescu mea culpa, referindu-se, fara sa precizeze, la gafa gratierii lui Cozma. Ion Iliescu a sus-tinut iar, in fata ziaristilor, ca isi asuma raspunderea pentru astfel de erori, pentru ca nu vrea sa caute "acari Pauni" si a spus ca spera ca noul sef al statului "sa aiba mai mult succes in evitarea unor situatii similare".

SPRIJIN. Iliescu i-a promis succesorului sau, Traian Basescu, sprijin pe parcursul mandatului, pentru ca nu intelege sa actioneze "in logica permanentei confruntari". "Voi sprijini toate initiativele sefului statului care servesc cauza Romanei", a spus Iliescu, referindu-se la intarirea institutiilor statului si la combaterea coruptiei, dar adaugand ca vrea ca proiectele noului presedinte sa ramana in limitele Constitutiei si sa nu se transforme intr-o "vendeta politica". El i-a recomandat lui Basescu sa asigure formula politica pentru constituirea unei majoritati parlamentare stabile, depasind astfel "orgoliile si confruntarile politice".

CORUPTIE. Iliescu a recunoscut "slabiciunea justitiei" si faptul ca acest lucru a permis dezvoltarea coruptiei in ultimii ani. El a spus ca cea mai mare eroare ar fi "sa continuam politizarea luptei anticoruptie". "Nu exista coruptii nostri, care sunt buni, si coruptii lor, care sunt rai", a explicat Ion Iliescu. Cat priveste situatia presei, seful statului a sustinut ca pe masura ce mass-media vor avea "mai multe resurse financiare" isi vor consolida independenta si "isi vor pastra liberatea de a critica ceea ce este de criticat".

HONCIU SI VUERICH RAMAN
O parte a consilierilor de stat ai presedintelui Ion Iliescu isi vor continua activitatea si sub "regimul" Basescu. Este cazul consilierilor de stat Dumitru Honciu, sef al departamentului de protocol, si Dan Vuerich, sef al departamentului de organizare. Honciu s-a consultat deja cu Ion Iliescu si a primit OK-ul acestuia pentru a ramane in continuare la Cotroceni. El a lucrat in Administratia prezidentiala in timpul tuturor mandatelor lui Ion Iliescu, iar in perioada 1997-2000 a fost sef al cancelariei de Protocol a PDSR. In schimb, vor fi inlocuiti toti consilierii prezidentiali. Rodica Stanoiu (securitate nationala), Corina Cretu (comunicare) si Octavian Stireanu (politic) au obtinut un mandat parlamentar, iar consilierul pe probleme externe Simona Miculescu se va reintoarce in Ministerul de Externe. Miculescu intentioneaza sa dea concurs pentru un post de functionar al ONU sau sa candideze pentru postul de ambasador al Romanei. In locul lor, Basescu ii va aduce pe Vasile Blaga (securitate nationala), Adriana Saftoiu (comunicare), Claudiu Saftoiu (politic), Andrei Plesu (externe), Theodor Stolojan (economic) si Renatte Weber (probleme juridice).

REFUZ
Ultima conferinta de presa a presedintelui Ion Iliescu s-a transformat intr-o declaratie televizata. Desi in sala in care au fost invitati ziaristii fusesera amplasate initial microfoane de la care s-ar fi putut adresa intrebari sefului statului, acestea au fost luate de angajatii Presedintiei, in timp ce Ion Iliescu isi tinea discursul. Incercarile unor ziaristi de a-l aborda pe presedinte s-au lovit de un refuz. "Nu e cazul", a raspuns presedintele inca in exercitiu, ridicand mainile in semn de salut si retragandu-se imediat din sala de conferinta.
×
Subiecte în articol: politic iliescu ion