x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iordache, despre mesajul Departamentului de Stat al SUA: Ar trebui citit în integralitate

Iordache, despre mesajul Departamentului de Stat al SUA: Ar trebui citit în integralitate

28 Noi 2017   •   11:21
Iordache, despre mesajul Departamentului de Stat al SUA: Ar trebui citit în integralitate
Sursa foto: Steluta_Popescu

Mesajul Departamentului de Stat al SUA referitor la legile Justiţiei ar trebui citit în integralitate, a declarat marţi preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiţiei, Florin Iordache.

"Acel mesaj ar trebui citit în integralitate. În acest mesaj se discută despre legile propuse de Guvern. Aşa cum aţi văzut, noi avem o dezbatere foarte largă şi pornim de la nişte legi adoptate acum 14 ani, iar întregul sistem juridic din România ne cere să intervenim asupra acestor legi. Dacă există o singură prevedere sau dacă în mesajul care a fost transmis, probabil că vor veni şi alte puncte de vedere, dacă există o singură prevedere care încalcă fie independenţa Justiţiei, fie discutăm de scăderea luptei împotriva corupţiei, eu sunt întru totul de acord cu aceste prevederi", a declarat Iordache marţi în debutul şedinţei comisiei speciale.

El a amintit ca parlamentarii comisiei au discutat până acum doar nişte chestiuni care vizează separarea carierei magistraţilor, fără amestec politic în actul de numire.

"Am discutat despre întărirea independenţei şi a judecătorilor şi a procurorilor, fără un amestec politic în actul de numire, în actul de revocare şi în cariera magistraţilor şi sper să ajungem şi la legea răspunderii magistraţilor. Din punctul meu de vedere, nu există niciun motiv să oprească Parlamentul să facă o dezbatere. Vreau să vă reamintesc că aceste legi au fost adoptate în 2005 prin asumarea răspunderii Guvernului. Deci între asumarea Guvernului, unde nu există o dezbatere, şi o dezbatere largă cu toţi cei interesaţi la masă, cred că este de preferat cel de-al doilea mod de lucru", a mai spus Iordache.

Întrebat de ce crede că a venit reacţia Departamentului de Stat al SUA, Iordache a arătat că nu ştie şi a adăugat că parlamentarii comisiei speciale au ţinut cont de toate observaţiile pe care le-a făcut sistemul juridic.

"Faţă de legile propuse de Guvern, eu şi colegii care am semnat iniţiativele legislative avem o serie de modificări importante, iar în dezbatere am ţinut cont de toate observaţiile pe care le-a făcut sistemul juridic. Noi nu facem decât să transpunem acele observaţii şi acele modificări care sunt cerute de sistemul juridic din România. Niciuna din modificările pe care le-am făcut şi pe care le vom face în continuare nu aduc atingere independenţei Justiţiei şi, în acelaşi timp, nu pun presiune nici pe judecători, nici pe procurori", a susţinut deputatul PSD.

Chestionat dacă va continua dezbaterile pe aceste legi, şi nu le va sista, aşa cum a solicitat la începutul şedinţei comisiei deputatul USR Stelian Ion, care a cerut suspendarea activităţii comisiei şi reluarea de la zero, prin alte proceduri, Iordache a arătat că această dezbatere va continua.

"Fără îndoială noi continuăm această dezbatere şi vom ţine cont în continuare de toate punctele de vedere exprimate de mediul juridic care este invitat", a spus el.

Preşedintele comisiei speciale a menţionat că nu a avut deocamdată discuţii cu conducerea social-democraţilor în urma mesajului venit din partea SUA.

"Nu am discutat cu nimeni. O să discut cu colegii mei într-o pauză după prânz, dar ceea ce este important pentru mine şi pentru colegii mei este să ascultăm toate punctele de vedere autorizate. Dacă CSM, care este garantul independenţei Justiţiei, asociaţiile profesionale ale magistraţilor, ne fac observaţii şi ne spun 'da, separarea carierei este importantă', 'da, trebuie să nu existe ingerinţă în numirea şi revocarea judecătorilor şi procurorilor', sunt chestiuni de la care am plecat. Repet: prin toate modificările pe care le-am făcut şi pe care le vom face, în niciun caz nu scădem independenţa Justiţiei şi lupta împotriva corupţiei nu va fi diminuată. (...) Fără îndoială, noi ţinem cont de toate părerile avizate", a subliniat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor. www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: florin iordache