x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Italia are un nou președinte: Sergio Mattarella

Italia are un nou președinte: Sergio Mattarella

31 Ian 2015   •   15:42
Italia are un nou președinte: Sergio Mattarella

Sergio Mattarella este noul presedinte al Republicii Italiene. În varsta de 73 de ani, Mattarella a fost judecator la Curtea Constitutionala si in anii 90 a demisionat din guvernul Berlusconi pentru trocurile politice imorale ale premierului.

Judecătorul Sergio Mattarella a fost ales, sâmbătă, preşedintele Italiei, cu 665 de voturi, cu mult peste cele 505 voturi necesare, potrivit rezultatelor oficiale. Noul preşedinte va putea depune jurământul chiar de la începutul săptămânii viitoare, potrivit presei italiene.

Judecător la Curtea Constituțională a Italiei, politicianul de centru-stânga a fost susținut de premierul Matteo Renzi, fiind ales abia în al patrulea tur de scrutin desfășurat în această săptămână, în primele trei tururi nefiind întrunit cvorumul necesar. Pentru alegerea președintelui Italiei, al cărui mandat este de șapte ani, sunt eligibili să voteze un număr de 1.009 parlamentari și oficiali locali.
 
Mattarella (73 de ani) devine astfel al 12-lea președinte al Republicii Italiene de după Al Doilea Război Mondial. Noul președinte va depune jurământul săptămâna viitoare și îi va succeda lui Giorgio Napolitano (89 de ani), care a demisionat în cursul acestei luni.
 
Potrivit Constituției italiene, președintele are un rol mai degrabă simbolic, dar el se poate dovedi important în perioade de instabilitate politică, putând dizolva parlamentul, convoca alegeri și desemna prim-ministrul.
 
Originar din Sicilia, Sergio Mattarella are reputația unui fost ministru rezervat, dar ferm, a cărui carieră politică a început după ce fratele său Piersanti a fost împușcat mortal de Cosa Nostra, mafia siciliană.

×
Subiecte în articol: Sergio Mattarella