x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Kelemen Hunor: Nu sunt de acord să vină oamenii din Ungaria să protesteze la noi

Kelemen Hunor: Nu sunt de acord să vină oamenii din Ungaria să protesteze la noi

11 Mar 2014   •   15:29
Kelemen Hunor: Nu sunt de acord să vină oamenii din Ungaria să protesteze la noi
Sursa foto: Cornel Putan/Intact Images

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marţi că nu este de acord să vină oameni din Ungaria şi să protesteze în ţara noastră.

"Cei care au venit şi au protestat din Ungaria, vorbesc de extrema dreaptă, ar trebui să protesteze în Ungaria. Noi ne-am delimitat de ei. Nu noi am organizat, nu noi i-am invitat, deci când vine un grup de extremă dreaptă din Ungaria sau de oriunde, eu cred că fiecare om cu valori şi cu principii democratice trebuie să se delimiteze. Legat de evenimentul propriu-zis, este un eveniment istoric care n-ar nicio legătură cu relaţiile româno-maghiare, s-a întâmplat acum 160 de ani şi este o comemorare. Eu nu sunt de acord să vină oamenii din Ungaria să protesteze la noi, nici la Târgu Mureş, nici în alte localităţi", a declarat Kelemen Hunor, la Palatul Parlamentului.

Prefectul judeţului Mureş, Corneliu Grosu, a declarat marţi presei că cei care au provocat forţele de ordine la Târgu Mureş luni seară, în timpul marşului neautorizat, au fost cei de la HVIM (Organizaţia 64 de Comitate), şi nu Jobbik sau Garda Maghiară.

"Cei care au provocat forţele de ordine au fost cei de la HVIM. Jobbikul şi Garda Maghiară au fost de data aceasta în limita unei normalităţi pe care noi o dorim în continuare. Cei care vorbesc de Jobbik şi de Gardă nu ştiu nici măcar însemnele, nu ştiu nici măcar structura celor care au participat. Nu, cei care au fost vehemenţi au fost de la HVIM (Organizaţia 64 de Comitate). Dar nu cei din Târgu Mureş au fost cei mai vocali, nu cei din Târgu Mureş au provocat organele de ordine - nu doar ale autorităţilor, ci şi ale organizatorilor -, ci au fost de prin Harghita şi Covasna. Aceştia au fost cei mai vehemenţi, aceştia au venit şi s-au apucat să facă dezordine în Târgu Mureş. De aceea spun că nouă nu ne trebuie în oraş venituri să strice liniştea şi să conturbe populaţia de la Târgu Mureş, seara, când oamenii vin de la serviciu, să îi asculte pe ei când urlă ca disperaţii", a afirmat prefectul de Mureş, potrivit Agerpres.

Corneliu Grosu a accentuat faptul că pe viitor aceste marşuri nu trebuie să mai aibă loc şi trebuie stabilite condiţiile exacte pentru orice manifestare istorică.

'"Plimbări prin oraş cu steaguri şi cu solicitări din acestea de rupere a pământului românesc în Târgu Mureş nu trebuie să se mai întâmple niciodată. Autorităţile de data aceasta - pe un fundament legal care nu există acum şi care trebuie creat - trebuie să interzică astfel de manifestări", a susţinut Grosu.

Prefectul de Mureş a arătat că la marşul neautorizat au participat circa 2.000 - 2.400 de persoane din afara judeţului, restul din judeţ şi din Târgu Mureş, fapt ce a însemnat 'un interes scăzut faţă de aşteptările organizatorilor, care s-au pregătit pentru peste 100.000 de oameni'.

×
Subiecte în articol: kelemen hunor protest Ungaria targu mures