x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UPDATE. Klaus Iohannis: „Fac apel la românii din diaspora: Nu veniți acasă de Sărbători!”

UPDATE. Klaus Iohannis: „Fac apel la românii din diaspora: Nu veniți acasă de Sărbători!”

03 Apr 2020   •   14:16
UPDATE. Klaus Iohannis: „Fac apel la românii din diaspora: Nu veniți acasă de Sărbători!”
Sursa foto: Foto: presidency.ro

UPDATE. Principalele declarații: „Am intrat de câteva zile în cea mai grea etapă a epidemiei de coronavirus. Este o etapă pe care am reușit să o întârziem cât de mult am putut. Acum, urmează săptămâni foarte dificile, vor veni momente cu o încărcătură emoțională care ne va testa unitatea.”, a spus Klaus Iohannis în debutul declarației de presă. 

„Avem deja de deplâns 116 morți. 116 semeni de-ai noștri și-au pierdut viața răpuși de acest virus. Oare câte victime va mai face? Nu știm, dar știm că depinde de noi să avem cât se poate de puține. Dacă nu respectăm cu strictețe măsurile autorităților, pierderile de vieți vor fi din ce în ce mai multe și cazurile grave se vor înmulți. Pandemia care afectează întreaga lume este una severă și fiecare zi este o cursă contra cronometru pentru a salva viețile semenilor noștri. Trebuie să câștigăm această bătălie, o luptă pe viață și pe moarte, și de aceea măsurile de distanțare socială deja implementate trebuie să rămână în vigoare până când pericolul provocat de acest virus va trece. Nimeni, vă spun, nimeni nu va fi cu adevărat în siguranță până când nu vom fi cu toții în siguranță!”

De asemenea, șeful statului le-a cerut românilor din diaspora să nu revină în țară de Paște.

„Se apropie cu pași repezi sărbătorile de Paște. De data asta însă, Învierea Domnului găsește întreaga omenire într-un moment de criză, în plină epidemie de un virus ucigaș. Fac apel la românii din diaspora, un apel necesar care mă umple de tristețe: Nu veniți acasă de Sărbători! E foarte important să înțelegeți că revenirea în țară poate fi extrem de pericuoasă, atât pentru voi, cât și pentru cei la care țineți. Anul acesta vom fi alături de cei dragi de la distanță, pentru că e singurul mod prin care ne putem exprima afecțiunea față de cei pe care îi iubim fără să îi punem în pericol. Vom face astăzi aceste sacrificii dureroase pentru a putea fi din nou împreună mai târziu. Pentru milioane de credincioși este o dramă reală să nu poată merge de sfintele sărbători la Biserică, dar aveți încredere, această perioadă dificilă va trece și ne vom reuni în bisericile noastre cu și mai multă credință.
Acum însă nu există nicio altă cale de vă proteja pe voi și pe apropiații voștri decât aceea de a sta acasă, de a respecta cât mai mult regulile de distanțare socială. Aceasta este cea mai puternică și plină de dăruire manifestare a dragostei creștinești și a iubirii aproapelui.
Sacrificiile pe care le facem fiecare dintre noi ajută enorm la limitarea răspândirii infecției. Prin atitudinea responsabilă, facem un pas important către momentul în care viața noastră va reveni la normal. Cu toții ne-am dori să existe soluții mai ușoare pentru a împiedica răspândirea coronavirusului, dar, în acest moment, ceea ce știm și noi, și toate țările care se confruntă cu același dușman invizibil, este că doar păstrarea distanței față de ceilalți stopează transmiterea infecției.”

„Fac un apel special pentru forțele de ordine, inclusiv de la frontieră: misiunea voastră e de a-i proteja pe cetățenii României și asta înseamnă să asigurați respectarea legii. Fiți vigilenți! Intervenția voastră rapidă și fermă poate salva vieți. Contez pe voi să vă onorați datoria! Vă mulțumesc pentru sacrificiile pe care le faceți.”, a mai adăugat președintele Iohannis.

„Dragi români, doar respectând cu strictețe regulile îi protejăm pe cei apropiați. E imperativ să stați acasă și să limitați deplasările doar la cele strict necesare. Atunci când mergeți la cumpărături sau în spațiul public, păstrați distanța de doi metri de ceilalți, nu vă îmbrățișați cu prietenii, evitați orice contact, spălați-vă pe mâini când ajungeți acasă. Aceste măsuri simple devin literă de lege în aceste zile, nu vă abateți de la ele.”

„Autoritățile fac toate eforturile pentru a trece cu bine peste această perioadă critică, dotează spitalele cu tot ceea ce este necesar pentru tratarea pacienților cu COVID-19, dar nu în spitale vom stopa epidemia. Răspândirea virusului are loc în comunitate, atunci când unii oameni nu vor să înțeleagă că de respectarea acestor reguli simple depinde cât de repede vom reuși să ne întoarcem la normalitate.
Fără solidaritatea, fără unitatea cetățenilor, fără implicarea fiecăruia dintre noi nu vom reuși. Ca o adevărată familie care are grijă de fiecare dintre membrii săi, vom câștiga această bătălie, așa cum ne-am mobilizat și am izbândit și în alte momente critice la care a fost supusă națiunea noastră de-a lungul istoriei.”, a mai spus șeful statului. 

 

Declarație de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Publicată de Guvernul României pe Vineri, 3 aprilie 2020

-------------

Știre inițială. Președintele Klaus Iohannis va susține, vineri, la ora 14:00, o declarație de presă la Palatul Cotroceni, a anunțat Administrația Prezidențială.  

×
Subiecte în articol: klaus iohannis