x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Klemm: Am avut un număr limitat de invitaţii la Deveselu; ar fi fost ideal să-i invităm pe toţi cei ce au contribuit

Klemm: Am avut un număr limitat de invitaţii la Deveselu; ar fi fost ideal să-i invităm pe toţi cei ce au contribuit

13 Mai 2016   •   18:55
Klemm: Am avut un număr limitat de invitaţii la Deveselu; ar fi fost ideal să-i invităm pe toţi cei ce au contribuit

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a precizat vineri că a existat un număr limitat de invitaţii la operaţionalizarea sistemului antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu şi a adăugat că "ar fi fost ideal" să fie invitaţi toţi cei care au contribuit la acest proiect.

"Organizarea a fost asigurată de Marina Americană în consultare cu Ambasada SUA şi Ministerul Apărării Naţionale. Ieri a fost o zi istorică pentru România, SUA şi NATO. Am avut un număr limitat de invitaţii. 'Succesul are mulţi părinţi' - este o vorbă în SUA. Ar fi fost ideal să-i invităm pe toţi cei care au contribuit. Din păcate, am avut un număr limitat", a declarat Hans Klemm după o întâlnire cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Ambasadorul a spus că nu a discutat cu preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, după ce acesta din urmă a refuzat să vină la evenimentul de la baza militară de la Deveselu. "Nu am vorbit cu domnul Tăriceanu, am văzut declaraţia sa în a doua parte a zilei (de joi - n.r.). A fost invitat şi regret că a ales să nu vină", a mai declarat şeful reprezentanţei diplomatice americane.

Joi, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a precizat că şi-a anulat participarea la evenimentul de la Deveselu din cauza faptului că organizarea lui "desconsideră flagrant poziţia Senatului în ordinea constituţională a României, cât şi rolul Parlamentului în elaborarea şi legiferarea politicii externe şi de apărare".

Şi fostul premier Victor Ponta a reacţionat, susţinând că ar fi fost "absolut normal" ca la momentul inaugurării sistemului de apărare antirachetă să fie invitaţi cei care "chiar au avut o contribuţie", făcând referire la foşti miniştri ai Afacerilor Externe şi Apărării.

Totodată, Hans Klemm a anunţat vineri că, la jumătatea lui iunie, Ambasada SUA la Bucureşti şi Camera Deputaţilor vor organiza un seminar despre Parteneriatul Transatlantic pentru Investiţii şi Comerţ (Trans Atlantic Trade Investment Partnership - TTIP).

"Este intenţia preşedintelui Barack Obama să încheie anul acesta negocierile pentru acest Parteneriat înainte de terminarea mandatului său", a adăugat Klemm. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Hans Klemm deveselu baza de la deveselu