x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Kovesi şi Lazăr rămân pe poziţii, dar sub monitorizare

Kovesi şi Lazăr rămân pe poziţii, dar sub monitorizare

de Marius Gîrlașiu    |    30 Mar 2017   •   09:10
Kovesi şi Lazăr rămân pe poziţii, dar sub monitorizare
Sursa foto: Alex Micsik

Laura Codruţa Kovesi şi Augustin Lazăr vor rămâne în fruntea instituţiilor-cheie din Justiţie şi după evaluarea finalizată de ministrul Justiţiei. Tudorel Toader a anunţat aseară că în acest moment nu se pune problema revocării şefei DNA şi a procurorului general al României, însă aceştia vor rămâne sub atenta monitorizare a fostului judecător constituţional. 


45 de minute pentru o propo­ziţie. Atât au aşteptat aseară jurnaliştii prezenţi la seminarul public anunţat de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în urmă cu două săptămâni. Un seminar exasperant, cu milioane de studenţi virtuali căscând plictisiţi la demonstraţia de virtuozitate a fostului judecător constituţi­onal. O repriză de fotbal în care „călăul” a construit eşafodul, a ascuţit lama toporului, sfârşind prin a-i dezamăgi pe cei care așteptau un deznodământ sângeros. „Evaluând toţi factorii de constituţionalitate, legalitate şi oportunitate, am apreciat că în acest moment nu este opor­tună declanşarea mecanismului instituţional de revocare a procu­rorului general şi a şefei DNA. Vă mulţumesc!” - au fost cuvin­tele aşteptate cu sufletul la gură de întreaga clasă politică, lumea justiţiei şi simpli cetăţeni. Toader a anunţat, însă, că Lazăr şi Kovesi vor fi monitorizaţi la sânge în următoarea perioadă „fără ingerinţe în activitatea procurorului, pentru a identifica modul în care procurorii înţeleg să respecte limitele de compe­tenţe”. Cursul profesorului Toader are 19 pagini, interval în care activitatea DNA şi a Parchetului General este tocată mărunt, la litera Constituţiei. 


„Indiscutabil DNA şi-a arogat o competenţă pe care nu o avea, şi-a asumat o atribuţie pe care nu o avea, a exercitat presiuni asupra guvernului, pentru că nu ar mai exista sepa­raţia puterilor dacă procurorul ar legifera”, a explicat Toader. Ministrul a vorbit despre „o încălcare gravă” a separaţiei puterilor în stat, în contextul în care „DNA şi-a arogat compe­tenţa de a efectua o anchetă penală într-un domeniu ce exce­dează cadrului legal”, iar Minis­terul Public „a creat o presiune asupra membrilor guvernului, având drept consecinţă intimi­darea legiuitorului delegat de a-şi îndeplini atribuţiile consti­tuţionale”. 


Klemm, „o pură coincidenţă” 
Toader a explicat în timpul „cursului” că a realizat personal evaluarea şefei DNA şi a procu­rorului general „fără niciun fel de presiune, fără niciun fel de ingerinţă, fără niciun fel de sugestie de la absolut nimeni străin de Ministerul Justiţiei, străin de mine”. Ministrul a ţinut să precizeze că vizita ambasado­rului american Hans Klemm fix înainte de întâlnirea sa cu şefa DNA a fost „o pură coincidenţă”: „Am văzut că s-au facut specu­laţii cu privire la momentul în care au venit cei doi procu­rori-şefi, vă asigur că am realizat această evaluare în deplina concordanţă cu legea şi fiecare dintre cei doi au venit în mai puţin de 10-15 minute din momentul în care i-am invitat. Suprapunerea cu vizita domnului ambasador a fost o pură, pură coincidenţă”. 


Grindeanu a ştiut primul 
Înainte să anunţe public rezul­tatul evaluării celor doi capi ai Justiţiei, Tudorel Toader i-a prezentat concluziile premierului Sorin Grindeanu. Ministrul s-a deplasat personal la Palatul Victoria, însă a intrat în sediul Guvernului pe o poartă ferită de ochii presei, nu pe cea principală. Surse guvernamentale citate de news.ro susţin că ministrul Justi­ţiei se afla deja în sediul Executi­vului în momentul în care la discuţii a sosit şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tări­ceanu – undeva în jurul orei 14.30. După ce i-a prezentat premierului concluziile evaluării, Toader a plecat din Guvern, cu doar câteva minute înainte ca Tăriceanu să părăsească şi el clădirea. Ca şi la sosire, fostul judecător CCR a ales să iasă pe altă poartă de acces, decât cea principală. 

×