x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Lege împotriva show-ului cătuşelor. Politicienii acuzaţi de corupţie nu vor mai fi încătuşaţi

Lege împotriva show-ului cătuşelor. Politicienii acuzaţi de corupţie nu vor mai fi încătuşaţi

de Gabriela Antoniu    |    30 Mar 2015   •   23:22
Lege împotriva show-ului cătuşelor. Politicienii acuzaţi de corupţie nu vor mai fi încătuşaţi

Senatorul PSD Nicolae Şerban a depus la Senat un proiect de modificare a Codului de procedură penală ce prevede că inculpaţii în dosare de corupţie nu mai pot fi încătuşaţi, arestaţi sau aduşi cu mandat. Aceştia nu vor fi încătuşaţi în nici o împrejurare şi nu vor putea fi, in extremis,  decât arestaţi la domiciliu. De altfel proiectul de lege prevede că arestarea preventivă se dispune în  două forme, arestul la domiciliu sau arestul sever, o noţiune nou introdusă. Arestul sever va fi dispus  doar inculpaţilor cercetaţi pentru o infracţiune intenţionată contra vieţii, o infracţiune prin care s-a cauzat vătămarea corporală sau moartea unei persoane, o infracţiune contra securităţii naţionale prevăzută de Codul penal sau alte legi speciale, o infracţiune de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, viol, lipsire de libertate, ultraj, ultraj judiciar sau o altă infracţiune pentru care legea prevede pedeapsa închisoarii de 10 ani ori mai mare şi se constată că privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol concret pentru ordinea publică. Proiectul de lege elimină posibilitatea ca persoanele acuzate de corupţie să fie aduse cu mandat, această măsură aplicându-se doar celor cărora li se dispune arestul sever.  "Suspectul sau inculpatul poate fi adus cu mandat de aducere, chiar înainte de a fi fost chemat prin citaţie, dacă acesta este cercetat pentru o infracţiune intenţionată contra vieţii, o infracţiune prin care s-a cauzat vătămarea corporală sau moartea unei persoane, o infracţiune contra securităţii naţionale prevăzută de Codul Penal şi alte legi speciale, o infracţiune de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, viol, lipsire de libertate, ultraj sau ultraj judiciar", mai prevede proiectul de modificare a Cpp.

Proiectul de lege a fost depus la Parlament în decembrie anul trecut, iar în prezent se află la Comisia Juridică din Senat, prima cameră sesizată, decizia finală aparţinând Camerei deputaţilor. Proiectul a primit aviz negativ de la Guvern, dar a primit aviz pozitiv de la Comisia pentru drepturile omului.  Unul dintre motivele pentru care Guvernul a avizat negativ acest proiect este că înlătură măsura arestării preventive în cazurile de corupţie. “De asemenea, menţionăm şi faptul că prin reglementarea propusă la pct. 11 din iniţiativa legislativă, respectiv modificarea art 223 CPP, în sensul restrângerii cazurilor în care s-ar putea dispune de către un judecător măsura arestării preventive, pe viitor nu s-ar mai putea dispune măsura arestării preventive în cazul infracţiunilor de corupţie, infracţiunilor săvâşite prin mijloace electronice, al infracţiunilor de spălare a banilor, falsificare de monede ori alte valori, şantaj, evaziune fiscală sau pentru orice altă infracţiune pentru care legea prevede pedeapssa închisorii mai mică de 10 ani. De lege lata, art. 223 CPP prevede că se poate dispune, dacă sunt întrunite condiţiile prevăzute de lege, arestarea preventivă pentru o infracţiune pentru care legea prevede pedepsa închisorii de 5 ani ori mai mare”, se arată în avizul Guvernului, semnat de premierul Ponta.

×