x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Legea electorala - APD propune modificari antifrauda

Legea electorala - APD propune modificari antifrauda

01 Sep 2004   •   00:00

Prin intermediul unei scrisori adresate deputatilor, Asociatia Pro Democratia le propune acestora o serie de modificari "minimale" ale Legii alegerilor parlamentare care se va discuta zilele acestea in Camera Deputatilor.

ANIELA NINE

Presedintele Asociatiei, Cristian Parvulescu, a explicat ca aceste modificari sunt menite sa inlature riscul fraudarii alegerilor parlamentare din noiembrie, risc care, a avertizat el, daca legea va fi adoptata in forma actuala, este "unul foarte mare".

Aratand ca se pleaca de la premisa ca frauda este "aproape naturala", el a precizat ca s-au identificat sapte metode de fraudare vehiculate de "folclorul electoral romanesc": suveica, stafeta, camasa albastra, infiltrarea, inlocuirea, excursionistii, metoda netransportabililor.

PROPUNERI. Astfel, APD propune sa se stabileasca o singura sectie de votare in fiecare localitate in care alegatorii din alte localitati sa isi poata exprima optiunea, precum si utilizarea cartii de alegator, alaturi de buletinul de identitate pentru eliminarea oricarei posibilitati de exercitare de mai multe ori a dreptului de vot. O alta propunere a Asociatiei se refera neacceptarea celor care au fost membri de partid in ultimii 4 ani sau au o legatura de rudenie cu candidati sau cu cei din conducerea vreunui partid politic in conducerea birourilor electorale ale sectiilor de votare. De asemenea, APD mai propune si modificarea prevederii care nu permite mass-media si institutelor de sondare a opiniei sa aiba acces la copiile dupa listele electorale si acceptarea unui numar mai mare de observatori in interiorul sectiilor de votare. In cazul accesului minoritatilor nationale in Parlament, APD propune stabilirea de conditii identice, indiferent ca acestea au sau nu reprezentare parlamentara. O alta observatie vizeaza introducerea unor prevederi clare in baza carora, la operatiunile ce se desfasoara la sectiile de votare in ziua alegerilor, intre orele 6:00 si 7:00, sa aiba dreptul sa asiste si candidatii, reprezentantii presei sau observatorii.

REFUZ

Cristian Parvulescu a dezvaluit ca APD a refuzat o propunere a PSD de a participa cu observatori in cel putin doua judete la alegerile interne ale partidului din 5 septembrie, aratand ca exista indoieli asupra modului in care au fost stranse cele 1.000 de semnaturi necesare fiecarui candidat pentru a se inscrie pe liste. Parvulescu a apreciat totodata ca sistemul de alegeri preliminare practicat de PSD pentru prima oara in acest an este doar "o operatiune de imagine" a partidului.
×
Subiecte în articol: politic