x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Legea electorala - Sesizarea PNL - PD, respinsa de Curtea Constitutionala

Legea electorala - Sesizarea PNL - PD, respinsa de Curtea Constitutionala

18 Sep 2004   •   00:00
Legea electorala - Sesizarea PNL  -  PD, respinsa de Curtea Constitutionala

Curtea Constitutionala a respins ieri sesizarea celor 51 de deputati PNL si PD privind neconstitutionalitatea unor prevederi din legea pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului. Astfel, judecatorii Curtii Constitutionale, au decis in urma sedintei de ieri ca Legea alegerilor parlamentare este constitutionala, ceea ce inseamna ca presedintele Iliescu va putea candida ca independent pentru Senat pe listele PSD, fara ca astfel sa incalce legea fundamentala a tarii.

ANIELA NINE

NEMULTUMIRI. Dupa ce Legea alegerilor parlamentare a fost adoptata de Camera Deputatilor, care a fost camera decizionala, deputatii PNL si PD au anuntat imediat ca vor contesta la Curtea Constitutionala prevederea care ii permitea presedintelui in functie la data alegerilor generale sa candideze ca independent pe listele unui partid. Contestatia repezentantilor PNL si PD a fost depusa si inregistrata la Secretariatul General al Camerei cu numarul 666, urmand sa fie transmisa Curtii Constitutionale. Contestatarii, prin vocea deputatului PD Ioan Onisei, si-au motivat public cererea, sustinand ca, in conditiile inscrierii pe liste, presedintele nu mai poate "sa isi pastreze neutralitatea si echidistanta" necesare pentru a-si indeplini rolul prevazut de Constitutie, acela de mediere intre puterile statului.

ACUZATII. De asemenea, ei au acuzat ca o astfel de candidatura ar insemna incalcarea articolului 84, alineatul 1 din Constitutie, care interzice sefului statului sa faca parte dintr-o formatiune politica. Onisei a mai sustinut ca seful statului ar fi astfel implicat partinic, ca va fi identificat cu partidul pe listele caruia candideaza, cu actiunile lui de campanie electorala. De altfel, opozitia a protestat de multe ori in timpul campaniei pentru alegerile locale fata de prezenta presedintelui Iliescu la diferitele actiuni electorale organizate de PSD.

×
Subiecte în articol: politic