x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, promulgată de preşedintele Iohannis

Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, promulgată de preşedintele Iohannis

16 Ian 2017   •   13:30
Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, promulgată de preşedintele Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru promulgarea Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, informează luni Administraţia Prezidenţială. 

Pe 5 ianuarie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară. 

Potrivit prevederilor, Guvernul va putea emite ordonanţe simple în vacanţa parlamentară în domeniile: finanţe publice şi economie; administraţie publică şi dezvoltare regională; sănătate, muncă şi protecţie socială; fonduri europene; educaţie şi cercetare; agricultură şi dezvoltare rurală; turism; antreprenoriat şi mediul de afaceri; mediu; comunicaţii şi societatea informaţională; prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege. 

Pe 6 ianuarie, PNL, USR şi PMP au contestat legea pe motiv că aceasta nu respectă rigorile constituţionale. 

CCR a decis, pe 12 ianuarie, că este constituţională Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, după ce a respins sesizarea formulată de 88 de deputaţi PNL, USR şi PMP. 

"Am respins obiecţia de neconstituţionalitate ca fiind neîntemeiată. Soluţia este în consensul practicii noastre obişnuite în această materie. Dar, nu practica ne-a determinat să dăm această soluţie, ci faptul că sunt neîntemeiate criticile. Criticile în ceea ce priveşte regulamentul - că nu s-au respectat zilele şi orele prevăzute acolo - nu sunt chestiuni de constituţionalitate şi nu sunt chestiuni pe care să le verifice Curtea Constituţională. Pentru noi, ar fi o chestiune de neconstituţionalitate prevederea din regulament (al Camerei Deputaţilor - n.r.) care nu asigură o dezbatere sau aplicare a legii şi Constituţiei în spiritul ei. În ceea ce priveşte celelalte critici - că ar fi fost abordate probleme de lege organică - nici acestea nu sunt întemeiate, pentru că, din cuprinsul proiectului de lege, nu rezultă că s-ar dori abordarea unor asemenea chestiuni sau mai ales că Guvernul nu ţine cont de chestiunea constituţională de a aborda domeniul legii organice", a precizat preşedintele CCR, Valer Dorneanu, la acea dată. 

Tot luni, şeful statului a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea OUG nr. 44/ 2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 334/ 2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. AGERPRES

×