x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liberalii reușesc să stăvilească temporar adoptarea Legii antidefăimare a lui Dragnea

Liberalii reușesc să stăvilească temporar adoptarea Legii antidefăimare a lui Dragnea

de Adrian Ilie    |    11 Feb 2016   •   18:38
Liberalii reușesc să stăvilească temporar adoptarea Legii antidefăimare a lui Dragnea

Legea împotriva defăimării sociale nu a putut fi adoptată ieri în plenul Camerei Deputaţilor, după ce liberalii au cerut scoaterea de pe ordinea de zi printr-o chichiţă de Regulament. După câteva ore de certuri în plen şi consultări între liderii de grup, legea a rămas pe ordinea de zi, dar nu a mai putut fi discutată pe fondul ei, în pofida încercărilor lui Valeriu Zgonea.

PNL anunţase dinainte că se va opune adoptării legii, dar în lipsa unei majorităţi la Cameră, au trebuit să recurgă la trucuri de gherilă parlamentară. Astfel au invocat faptul că raportul comisiei de specialitate nu a fost afişat pe site cu 24 de ore înainte de şedinţa de plen. Teoretic, au avut dreptate din punct de vedere regulamentar, însă cutuma din Cameră este un proiect să poată intra în dezba-terea legii, chiar dacă raportul este pus la dispoziţia deputaţilor cu puţină vreme înainte. PNL a intrat într-o polemică însă cu preşedintele Valeriu Zgonea, ce s-a prelungit până în punctul în care Zgonea a debitat o enormi-tate flagrantă: „Cutuma bate Regulamentul”. „Din 2015 încoace, grupul parlamentar PNL a inventat această cutumă, când pui pe ordinea de zi un proiect sub rezerva primirii raportului. Ce înseamnă asta? Că se încalcă prevederile Regu-lamentului, cu acordul comite-tului liderilor care fac ordinea de zi”, a persistat Zgonea. Până la urmă, s-a ajuns într-un impas: Zgonea a refuzat să scoată singur de pe ordinea de zi proiectul de lege, în timp ce plenul nu a avut cvorum să o facă. Este de aşteptat ca disputa să se reia şi săptămâna viitoare, mai ales că PNL se teme ca legea să nu fie folosită ca un mijloc de cenzură în proxima campanie electorală. Chiar şi în cazul în care va fi adoptată de Cameră, care este forul decizional, libe-ralii vor să atace legea la Curtea Constituţională. De altfel, şi fostul preşedinte Traian Băsescu a atacat dur legea despre care spune că ar avea ca scop cenzu-rarea opiniilor exprimate pe Internet. „Dragnea şi haita lui au înţeles că mediul on-line, reţelele de socializare nu pot fi controlate sau cumpărate şi că acestea au devenit o alternativă viabilă la mass-media tradiţionale”, a scris Băsescu pe Facebook.

O lege periculoasă
Proiectul iniţiat de Dragnea reprezintă un pas mare în imple-mentarea în România a concep-tului de corectitudine politică, ce a reuşit deja să limiteze consistent dreptul la liberă expri-mare în ţările occidentale. Defăi-marea este definită foarte vag ca fiind „fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un grup social”. Astfel, este lăsată portiţa ca orice supărăcios să reclame că a fost defăimat. Teoretic, este posibil să fii acuzat de defăimare şi pentru un simplu banc. Cât despre reţelele de socializare, considerat ca un mediu impermeabil la cenzură sau la ierarhizare, vor putea intra şi acestea sub incidenţa legii. Aşa că inofensivele certuri de pe Facebook se vor putea lăsa cu amendă de până la 100.000 de lei. Teoretic, Liviu Dragnea a conceput proiectul pentru a proteja minorităţile, indiferent de natura lor: etnică, religioasă, sexuală etc., însă acestea benefi-ciază deja de mecanisme legale de protecţie în faţa discriminării, chiar dacă nu sunt toate perfecte.

D ragnea şi-a apărat proiectul de la tribuna Camerei Deputaţilor, după ce PNL i-a cerut să-şi retragă proiectul de lege. „Din păcate, constat că ne ferim să vorbim despre obiectul reglementării, fondul legii este toleranţa şi umani-tatea (...) Nu cred că mass-media, aşa cum este ea, cu neajunsurile ei, cu lipsa de resurse, are nevoie de a defăima grupurile minoritare pentru a se menţine sau a-şi face misiunea socială de informare sau de divertisment. Nu există după adoptarea amendamentelor din comisie de ieri nicio virgulă care să nu dea posibilitatea presei, de exemplu, să critice politicienii”, a spus Liviu Dragnea.

Este vorba despre o reglementare excesivă. Sunt suficiente prevederi în vigoare, mai ales în Codul Civil, care dau posibilitatea celor care se consideră lezaţi în demnitate să genereze o ac ţiune l a o instanţă competentă. Gabriel Andronache, deputat PNL
 

×