x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liberalii se dau feminişti, dar n-au femei la Capitală. Alianţa cu Băsescu provoacă tensiune

Liberalii se dau feminişti, dar n-au femei la Capitală. Alianţa cu Băsescu provoacă tensiune

de Marius Gîrlașiu    |    09 Mar 2016   •   21:50
Liberalii se dau feminişti, dar n-au femei la Capitală. Alianţa cu Băsescu provoacă tensiune
Sursa foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

Chiar dacă au depus în Parlament proiectul de lege potrivit căruia numărul femeilor din politică să ajungă la 30%, liberalii nu au propus nicio femeie candidat în cursa pentru Bucureşti. Singura femeie a fost sărită din schemă după jocuri de culise. Altfel, Cătălin Predoiu şi-a pus partidul în cap după ce a anunţat că vrea o alianţă cu Mişcarea lui Traian Băsescu.

Deputatul Diana Tuşa este marele pierzător al competiţiei interne din interiorul PNL pentru desemnarea candidaţilor la primăriile de sector din Bucureşti. În locul ei, liberalii l-au preferat la Sectorul 1 pe fostul ministru PDL al Transporturilor din timpul Guvernului Ungureanu, Alexandru Nazare. Asta chiar dacă, potrivit sondajelor interne, Diana Tuşa l-ar fi bătut pe fostul europarlamentar născut la Oneşti la o diferenţă de 5% în preferinţele electoratului din sectorul 1.

“Dacă votam cu sufletul, poate ieşea altceva. A fost o analiză politică, dar interesul partidului va fi mai presus de orice simpatii persoanale”, a explicat copreşedintele PNL Alina Gorghiu.

“Am fost prima voastră opţiune şi pot sta cu fruntea sus. Nu vreau să comentez decizia politică”, s-a rezumat să scrie Tuşa pe facebook. Astfel că, după eliminarea deputatei, PNL a rămas doar cu bărbaţi în cursa pentru sectoarele din Bucureşti şi Primăria Capitalei. Asta în condiţiile în care tocmai liberalii au propus Parlamentului aşa-zisele cote de gen care prevăd 30% femei pe listele pentru alegerile locale şi parlamentare.

“Eu n-am nevoie de o lege sau rezoluţie care să stabilească cote de gen. Niciodată nu voi respinge o colegă pentru faptul că e femeie. Pe de altă parte, hai să fim cinstiţi, e nevoie ca din ce în ce mai multe colege de-ale noastre să aibă curaj să-şi asume candidaturile”, a reacţionat Ludovic Orban, candidatul PNL la Primăria Generală a Capitalei.

Predoiu a comis-o!

Detaşat la conducerea PNL Bucureşti, fostul “premier din umbră” al liberalilor, Cătălin Predoiu, a compromis fără să vrea strategia PNL în cursa pentru Bucureşti.

“Vreau să ne aşezăm la masă cu Traian Băsescu, Monica Macovei şi Nicuşor Dan, să nu lăsăm Capitala pe mâinile PSD-ului. Îmi asum personal eventualele discuţii”, s-a hazardat liderul liberalilor de Bucureşti. Doar că asocierea cu partidul fostului preşedinte nu fusese discutată şi la nivel de partid, liderii PNL considerând că o alianţă cu Băsescu ar atârna ca o piatră de moară în ochii electoratului.

“Aş vrea să spulber varianta unei alianţe cu Traian Băsescu. Decizia partidului este foarte limpede din acest punct de vedere. Cătălin Predoiu a lansat un apel către electoratul acestor partide. A fost o opinie personală”, a încercat să dreagă busuiocul Alina Gorghiu.

“PNL are o decizie în forurile de conducere. Nu face niciun fel de alianţă pre-electorală sau post-electorală nici cu Băsescu, nici cu M10”, a mai explicat Gorghiu.

Asta după ce Monica Macovei a refuzat din start propunerea liberalilor care voiau ca forţele de dreapta să se unească într-o alianţă anti-PSD la nivelul Capitalei. Surprinzător însă, chiar Alina Gorghiu a fost cea care a lansat varianta colaborării cu M10, săptămâna trecută.

Doar 19 femei din 115 deputaţi are PNL în Camera Deputaţilor. La Senat sunt 5 femei liberale din 56 de senatori PNL. Mai mult, liberalii nu au nicio femeie primar în municipiile reşedinţă de judeţ. Despre femei lider de Consilii Judeţene nici nu poate fi vorba.

×