x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Limba ascuţită a lui Tudose şi victimele ei

Limba ascuţită a lui Tudose şi victimele ei

de Adrian Ilie    |    15 Ian 2018   •   09:31
Limba ascuţită a lui Tudose şi victimele ei
Sursa foto: Karina Knapek

Premierul Mihai Tudose cere astăzi sprijinul partidului în disputa cu tabăra lui Liviu Dragnea şi rămâne de văzut dacă va aduna sprijinul necesar pentru a se impune sau cariera lui politică va intra în impas. O posibilă problemă pentru premier este propria sa limbă ascuţită, în şase luni de mandat remarcându-se prin declaraţiile ironice sau lipsite de tact la adresa miniştrilor sau colegilor din PSD.

 

„Dacă un ministru îşi permite să mă mintă, nu mai am ce să lucrez cu ea (...) I-am spus că accept demisia dacă şi-o dă. Dacă va fi lăsată şi-o va da”, a spus miercuri despre ministrul Carmen Dan, declaraţie cum rar se regăseşte la un premier despre un membru al cabinetului său. Însă Carmen Dan nu este primul ministru care încasează un perdaf cu public de la premier, de multe ori comentariile ironice fiind făcute la începutul şedinţelor de guvern, de faţă cu presa. Astfel, Tudose a intrat şi el în corul ironiilor la adresa lui Petre Daea când nu l-a lăsat pe ministrul Agirculturii să prezinte în ce conste un ajutor pentru crescătorii de oi. ”Nu, nu mai luaţi cuvântul, lăsaţi. Dar închidem cu oaia. Înţeleg că, dacă am terminat şi cu lâna, e gata. Lăsaţi că înţelegem ce înţelege oaia, dar dacă am ajuns şi la ambalaj lucrurile sunt în regulă”, spunea Tudose în iulie. Campionul perdafurilor încasate de la Tudose este însă ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, ameninţat de mai multe ori cu remanierea din cauta crizei vaccinării. Se pare că Bodog şi-a îmbunat şeful până la urmă întrucât recent Tudose a negat că ar avea de gând să-l înlocuiască. Fostul ministru al Transporturilor nu a avut acelaşi noroc, mai ales după ce Tudose i-a spus: „Nu mai am niciun pic de încredere în ce-mi spuneţi. Când succesorul lui Cuc, Felix Stroe, într-un acces de entuziasm stahanovist, a spus că angajaţii ministerului vor lucra „câte 30 de zile pe lună, fără sărbători”, Tudose l-a taxat imediat. „Să facem o dispensă pentru luna februarie, vă rog, doar pentru februarie”, a spus premierul.

 

Lui Ionuţ Mişa, Tudose i-a reproşat de mai multe ori exprimările prea tehnice. „Încerc să vorbesc româneşte, nu în mod finanţist ca domnul Mişu. Din punct de vedere tehnic a explicat bine, traducerea nu iese bine la domnia sa”, a afirmat premierul, referindu-se la taxa de solidaritate.

De-a curmezişul statului paralel şi Casei Regale

Exprimările abrupte ale lui Tudose sunt departe de a se limita doar la miniştri. La sfârşitul lunii noiembrie Comitetul Executiv al PSD votase unanim rezoluţia de condamnare a „statului paralel”, iar premierul, la numai câteva zile distanţă spunea senin: „Nu înţeleg conceptul, sincer”. Relaţia lui Tudose cu şeful de partid a avut de suferit şi din cauza opoziţiei publice a primului-ministru faţă de iniţiativa legislativă a lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu privind Casa Regală, proiect prin care Palatul Elisabeta (foto) ar rămâne în folosinţa moştenitorilor regelui Mihai. „Mă scuzaţi, dar e republică pe aici!… Putem să ne proclamăm orice, facem o fundaţie şi ne proclamăm orice. Nu mai există ceremonialul de încoronare… Păi încoronare la ce? Că nu ai jucăria”, a comentat Tudose. Mai nou, i-a enervat pe maghiari, din România şi din Ungaria, în anul Centenarului spunând: ”Am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag.”

×
Subiecte în articol: mihai tudose