x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică LINIŞTE - Miniştri uitaţi de DNA

LINIŞTE - Miniştri uitaţi de DNA

de Monica Iordache Apostol    |    Aniela Nine    |    Dana Piciu    |    17 Oct 2008   •   00:00
LINIŞTE - Miniştri uitaţi de DNA

Prezenţa unui ministru la DNA s-a dovedit a fi, de fiecare dată, un adevărat spectacol mediatic. În ultimul timp însă a apărut o linişte suspectă, unii miniştri nemaifiind chemaţi de subordonaţii lui Morar de mai bine de un an. Motiv care îi face să creadă că e liniştea dinaintea campaniei electorale.



Prezenţa unui ministru la DNA s-a dovedit a fi, de fiecare dată, un adevărat spectacol mediatic. În ultimul timp însă a apărut o linişte suspectă, unii miniştri nemaifiind chemaţi de subordonaţii lui Morar de mai bine de un an. Motiv care îi face să creadă că e liniştea dinaintea campaniei electorale.

Fostul ministru Nagy Zsolt nu a mai călcat pragul DNA de mai mult de un an şi jumătate, adică din iulie 2007 în dosarul "Spionaj şi trădare‘‘. Informaţia, postată în septembrie pe blogul fostului ministru, ne-a fost confirmată ieri telefonic de Nagy. "Eu am fost prezent de 3 ori la Parchetul General, până în iulie 2007, pentru a mi se prezenta materialul de urmărire penală. De atunci nu am mai fost chemat", ne-a spus Nagy. Singurele informaţii pe care le-a mai avut în acest caz de atunci, spune Nagy, le-a aflat de la televizor, atunci când au fost audiaţi alţi martori. "Apoi am aflat că au fost audiaţi martori, începând din septembrie 2007, foşti miniştri, miniştri. Au fost întrebaţi de o ordonanţă de urgenţă cu care eu nu am avut nici o tangenţă, ordonanţa privind vânzarea a 8% din acţiunile Petrom. De altfel eu am arătat şi atunci la comisia prezidenţială că nu am luat cuvântul în acea şedinţă de guvern în care s-a discutat ordonanţa respectivă", ne-a mai spus Nagy. În schimb, în dosarul în care DNA investighează modul în care s-a semnat o hotărâre de Guvern privind un teren al Poştei Române, lui Nagy i s-a prezentat rezoluţia de începere a urmăriri penale la 19 februarie anul acesta.

TĂCERE DE PESTE UN AN "LA SPIONAJ"
Fostul ministru al Economiei, Codruţ Şereş, a fost chemat ultima dată la Parchetul General acum două săptămâni, pentru dosarul "Hidroelectrica". Atunci i-au fost aduse la cunoştinţă, din nou, aceleaşi învinuiri, ceea ce l-a făcut să spună că se află în stadiul "unui nou început" pentru acest dosar, dosar ce a fost deschis în anul 2007. În dosarul "Hidroelectrica" a fost chemat de două ori la Parchetul General, totalul orelor petrecute acolo: în jur de şase. Şereş a fost convocat şi ieri la Parchet, dar a făcut cerere de amânare până luni. Stadiul actual al dosarului: "Deocamdată Parchetul General a soli­citat o expertiză care costă 1,8 milioane de euro şi care vizează activitatea Hidroelectrica în perioada 2002-2005, perioa­dă în care eu nu eram ministru", a spus Şereş. El a adăugat că este acuzat de faptul că l-a menţinut în funcţia de director la Hidroelectrica pe Traian Oprea, care este şi acum în aceeaşi funcţie,  favorizând în acest fel subminarea economiei naşionale.

În dosarul "Spionaj", Codruţ Şereş n-a mai fost chemat din ianuarie 2007. În total a fost de două ori la Parchet, fie­care dintre vizite având în jur de patru ore. Stadiul actual al dosarului: "Celelalte persoane, «spionii», implicate în dosar au fost trimise în urmărire penală, iar noi, cei doi foşti miniştri implicaţi în caz, eu şi Szolt Nagy, suntem cercetaţi în conti­nua­re", ne-a declarat Şereş. În pream­bulul aces­tor dosare, Codruţ Şe­reş a mai trecut de patru ori pe la Parchetul Gene­ral pentru alte dosare, care s-au finalizat toate cu neînceperea ur­mă­ririi penale. Este vorba despre plângeri depu­se de foşti an­gajaţi ai ministerului pe care l-a condus. "Acestea s-au clasificat re­pede", a concluzionat fostul ministru al Economiei.

PĂCURARU AŞTEAPTĂ CAMPANIA ELECTORALĂ
Pentru fostul ministru al Muncii, Paul Păcuraru, punerea sub acuzare s-a făcut pe 19 septembrie, imediat după aceea fiind şi suspendat de preşedintele Traian Băsesescu. "Am fost audiat de DNA atunci când am fost pus sub acuzare şi mi s-au adus la cunoştinţă învinuirile. Sunt convins însă că voi fi chemat mai des la DNA, când va începe campania electorală", a declarat Păcuraru. Un alt ministru cu dosar la DNA este Decebal Traian Remeş. De când a jucat însă, involuntar, în peli­cula "Caltaboşul şi pălinca", Remeş s-a refugiat la Baia Mare şi n-a vrut să mai dea nici un fel de declaraţii publice. Şirul descinderilor sale la DNA s-a întrerupt din martie 2008, de când datează ultima sa audiere. Contactat de Jurnalul Naţio­nal, Remeş a refuzat să facă vreun co­men­tariu privind mersul anchetei, dar a pro­mis să vorbească atunci când poves­tea va ajunge la final, final care "nu este departe". Nici fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, n-a mai fost întrebat de sănătate de multă vreme de către pro­cu­rori. Ultima audiere a lui Chiuariu la DNA datează din data de 15 februarie 2008.

"Deplasările la DNA, PR politic"

Membrii Comisiei juridice din Camera Deputaţilor au decis la începutul lunii sep­tem­­­brie să retrimită Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie do­sa­rele Zambaccian 2 şi Mătuşa Tamara privindu-l pe fostul premier Adrian Năstase, pe mo­tiv că probele existente în acestea sunt lovite de nulitate. Procurorul general, Lau­­ra Codruţa Kovesi, solicitase la începutul lunii august un nou aviz pentru începe­rea urmăririi penale a fostului premier. "Considerăm că fie este rea-voinţă din par­tea procurorului, fie că s-a încercat inducerea în eroare a Parlamentului. Toate converg către un singur lucru: DNA nu are probe, nu face decât să disjungă dintr-un do­sar în altul, să creeze o falsă imagine că, de fapt, au probe, dar acestea nu există, fiind­­că sunt lovite de nulitate. În aceste condiţii, nu avem ce spune decât că DNA ori îşi face treaba, având probe, în acest caz Parlamentul urmând să se pronunţe dacă în­cepe urmărirea penală. Pe ce s-a trimis nu se poate începe urmărirea penală", de­cl­a­ra la 8 septembrie vicepreşedintele Comisiei juridice, Florin Iordache. În aceste con­­diţii, fostul premier nu a mai fost chemat la DNA, deşi recunoaşte că a mers aco­lo în ultimii trei ani "de imens de multe ori". El aşteaptă acum ca Parchetul să dea un răspuns Camerei Deputaţilor după ce i-au fost returnate cele două dosare. Potri­vit lui Adrian Năstase, acţiunile DNA împotriva sa sunt o operaţiune politică bine pu­să la punct, motorul fiind "informaţiile pe surse". Mai mult, fostul premier este de pă­rere că deplasările lui la DNA intrau în PR-ul politic. Se dădeau în direct la tv, pentru ca apoi, în următoarele zile, subiectul să fie ţinut cald prin talk-show-uri tv, ex­pli­că Năstase. Dosarul "Mătuşa Tamara" a fost deschis în 2006, după publicarea declaraţiilor de avere pe 2005 ale demnitarilor, iar dosarul Zambaccian a fost redeschis acum trei ani, după ce în septembrie 2004 fusese închis şi are la bază o plângere a Alianţei D.A.

×
Subiecte în articol: politic dosarul ministru fostul nagy