x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liviu Dragnea face zid la plângerea la Orban

Liviu Dragnea face zid la plângerea la Orban

de Adrian Ilie    |    22 Mai 2018   •   08:26
Liviu Dragnea face zid la plângerea la Orban

Vâlva iscată de către plângerea penală depusă Ludovic Orban împotriva Vioricăi Dăncilă capătă aspecte caricaturale. Astfel, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, o caracterizează drept „antisemitism instituţional”, în timp ce liderul PNL, confruntat cu critici chiar din propriul partid, invocă susţinerea masivă din partea „bazei partidului” şi faptul că a depus plângerea ca simplu cetăţean, îngrijorat de sacrificarea interesului public în favoarea celui personal.

Iniţial, reacţia fermă a PSD de susţinere a premierului Viorica Dăncilă s-a referit la legitimitatea actualei puteri şi la faptul că dărâmarea unui guvern prin intermediul unei plângeri penale este o acţiune nedemocratică. După şedinţa de ieri a Biroului Permanent al PSD, Dragnea a mai invocat un motiv de critică la adresa lui Orban, anume antisemitismul. „Se poate vorbi de antisemitism instituţional, în momentul în care - citind acea plângere penală - se vorbeşte de acuzaţii de înaltă trădare pentru un oficial care a avut întâlniri oficiale cu şefi de stat şi de guvern din altă ţară. Dincolo de faptul că este o abordare kaghebistă, ceauşistă, securistă, care te duce cu gândul la "agenturili străine", aici este tratat Statul Israel ca o putere străină cu care noi suntem în conflict. După părerea noastră, este o acţiune care aduce deservicii majore României”, a spus Dragnea. Transformat din acuzator în acuzat, Ludovic Orban, a fost nevoit să dea explicaţii presei asupra demersului său. Liberalul a fost nevoit să admită că nu s-a consultat cu preşedintele Iohannis, ci doar cu colegi şi apropiaţi. În ce priveşte criticile venite din partea secretarului general Ilie Bolojan, Orban a spus că este poziţia personală a acestuia, urmând ca liderii partidului să ia astăzi în discuţie plângerea depusă. Până să se pronunţe Biroul Executiv al PNL, Orban mizează pe sprijinul liberalilor de rând. „Beneficiez de o susţinere aproape fără precedent din partea bazei PNL”, a clamat Orban.

Contraatac cu moţiune

Pus în defensivă, Orban invocă moţiunea de cenzură pentru a ieşi din corzi. Liberalul a spus că demersul este justificat de rezultatele economice proaste ale guvernării pe primul trimestru al acestui an. „Avem suficiente temeiuri pentru a depune zece moţiuni de cenzură, nu o moţiune de cenzură, dar ea trebuie pregătită cu foarte multă migală”, a spus Orban. Deja USR şi-a anunţat susţinerea pentru o moţiune de cenzură în această sesiune, preşedintele Dan Barna menţionând drept principal „cap de acuzare” ca fiind subiectul pilonului II de pensii.

×
Subiecte în articol: liviu dragnea