x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Orban, instalat prin tehnica „Mușcă mâna care te-a crescut”

Orban, instalat prin tehnica „Mușcă mâna care te-a crescut”

de Ion Alexandru    |    05 Noi 2019   •   09:22
Orban, instalat prin tehnica „Mușcă mâna care te-a crescut”

După trei ore de tensiune maximă, în care s-a numărat om cu om prezența, iar liderii Guvernului Orban, Ludovic Orban și Raluca Turcan și-au consultat telefoanele mobile aproape non-stop, toți cei 240 de senatori și deputați prezenți în sala de plen a Palatului Parlamentului au acordat, ieri, votul de învestitură pentru Executivul minoritar al PNL. Pentru succesul Guvernului lui Klaus Iohannis au defectat trei parlamentari excluși din ALDE pentru că, în urmă cu doar două luni, au fost propuși de Viorica Dăncilă să ocupe fotolii ministeriale în Cabinetul PSD, dar și mai mulți parlamentari de la PSD și Pro România, care au ignorat avertismentul lui Victor Ponta și s-au prezentat la vot.

 

Premierul PNL, lista Guvernului liberal și programul de guvernare au trecut, ieri, la ora 17.00, de votul Plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului. Interesantă este evoluția desfășurării de evenimente, care a dat serioase motive de transpirație premierului desemnat. La începutul ședinței, care a fost prezidată de vicepreședintele Senatului, Alina Gorghiu, s-a constatat o prezență de 335 de parlamentari. Însă când s-au verificat cartelele, s-a constatat o prezență de 225 de senatori și deputați prezenți în sală. Ulterior, după ce Ludovic Orban s-a prezentat la tribuna Parlamentului, de unde și-a expus principalele obiective ale programului său de guverare și le-a cerut celor prezenți votul de învestitură, s-a trecut la aprobarea ordinii de zi a Plenului reunit, pe lista căreia se afla doar punctul învestirii Cabinetului, s-a constatat că în sală se aflau 229 de persoane. Încet-încet, au apărut mai mulți parlamentari, ajungându-se la 235 și, apoi, la 240 de persoane.

Doi reprezentanți ai PSD, printre care și celebrul deputat Cătălin Rădulescu, au fost prezenți în sală, însă nu au participat la asigurarea cvorumului de ședință și nici la vot, ei fiind doar observatori.

 

Dezertorii din PSD și Pro România

De la ora 15.20, până la ora 17.00, aleșii prezenți în sală au votat, secret, cu bile. Odată cu strigarea nominală a prezenței, s-au dat în vileag și „trădătorii” de la PSD și Pro România. Au votat pentru învestirea guvernului Orban Ștefan Băișanu, Marian Cucșa, Sorin Câmpeanu, Daniel Constantin, Mihăiță Găină, Meișanu Emilia, Georgian Pop și Remus Borza, toți din partea partidelor sau grupurilor care au anunțat, anterior, că nu vor fi prezenți în sală. A votat, de asemenea, inclusiv senatorul Emanoil Savin, care este finul lui Liviu Dragnea. De asemenea, au votat în integralitate reprezentanții USR, PNL, ALDE, PMP și Grupul Minorităților Naționale, altele decât cea maghiară.

La final, lucrurile au arătat în felul următor: 240 de parlamentari prezenți din 465 de parlamentari în total, din care au votat 240, toate voturile fiind valabil exprimate și toate pentru învestirea Guvernului Orban.

Tot aseară, începând cu ora 19.00, Cabinetul Orban a participat la ceremonia de învestitură, organizată de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

 

„Guvernul meu 2”, instalat fără prezența a peste 225 de senatori și deputați ai Pro România și PSD

 

×