x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică MAE: România, pe deplin pregătită pentru aderarea la Spaţiul Schengen

MAE: România, pe deplin pregătită pentru aderarea la Spaţiul Schengen

06 Oct 2015   •   14:56
MAE: România, pe deplin pregătită pentru aderarea la Spaţiul Schengen

România este pe deplin pregătită pentru aderarea la Spaţiul Schengen, iar o decizie de aderare ar confirma faptul că ţara noastră acţionează deja "ca un stat membru de facto" al Spaţiului Schengen, asigurând cu succes securitatea unei largi părţi a frontierei externe a UE, a declarat marţi, secretarul de stat în MAE, Daniel Ioniţă, la conferinţa "Aderarea României în Spaţiul Schengen - 2015".

Preşedintele Comisiei speciale a Parlamentului pentru aderarea României la spaţiul Schengen, Titus Corlăţean, a precizat că aderarea României la Spaţiul Schengen nu trebuie să fie condiţionată de realizarea obiectivului privind combaterea corupţiei, pentru că "sunt două mecanisme care au obiective, standarde şi criterii diferite".

"Poziţia României nu s-a schimbat, este constantă în a face separare între cele două mecanisme care au obiective diferite şi sunt în standarde diferite, criterii diferite, respectiv aderarea la Spaţiul Schengen cu aquis-ul Schengen. Obiectiv, combaterea corupţiei, care este mecanism important, nu trebuie să condiţioneze primul obiectiv. Putem face orice fel de legătură din raţiuni politice, dar asta nu înseamnă că nu trebuie totuşi să aplicăm acelaşi standard pentru toţi", a susţinut Corlăţean.

În intervenţia sa, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor, Laszlo Borbely (UDMR), a criticat "tărăgănarea deciziei politice" de admitere a României în Spaţiul Schengen.

"În momentul de faţă sunt sceptic că în lunile următoare vor fi schimbări radicale în ceea ce priveşte atitudinea UE în legătură cu intrarea noastră în Schengen. Fac un apel către toţi cei care sunt implicaţi - domnii ambasadori - să transmită mesajele pe care le-au transmis şi până acum, că România este pregătită din toate punctele de vedere să intre în Spaţiul Schengen", a susţinut deputatul UDMR.

În context, preşedintele Comisiei pentru apărare din Senat, Marius Lucian Obreja, şi-a manifestat o anumită "frustrare politică" din cauza neadmiterii, încă, a României în Spaţiul Schengen.

"În permanenţă, de când România şi-a manifestat intenţia de a adera la Spaţiul Schengen, parcursul pentru îndeplinirea procedurilor şi condiţionalităţilor a fost mereu pozitiv, existând la nivelul Parlamentului astăzi senzaţia şi credinţa că noi am făcut, în foarte mare măsură, tot ce a trebuit, calificându-ne pentru aderare", a afirmat Obreja.

În prezentările lor, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne şi şeful Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, Bogdan Tohăneanu şi Ioan Buda, au spus că România, în momentul de faţă, este pregătită din toate punctele de vedere pentru aderarea la Spaţiul Schengen, ţara noastră fiind "un adevărat pol de securitate în regiune".

"Acţionăm cu responsabilitate şi anticipăm, prin măsuri naţionale, eventuale evoluţii externe care ar putea aduce atingere securităţii noastre şi a UE. Prin securizarea adecvată a frontierelor, prin profesionalizarea personalului, am reuşit să asigurăm protecţia efectivă a graniţelor UE, pe lungimea celor 2.070 de km aflaţi în responsabilitatea noastră. Însă, abordarea trebuie să fie coordonată şi unitară, pentru că soluţiile unilaterale sunt ineficiente", a spus Tohăneanu.

Conferinţa a fost organizată de Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru aderarea României la spaţiul Schengen, la Palatul Parlamentului, în parteneriat cu Grupul Civic "Unitate şi Exigenţă pentru Schengen în România" şi Fundaţia "România - Generaţia Următoare".

Au participat preşedinţi de comisii parlamentare, membrii ai comisiei speciale Schengen a Parlamentului, înalţi responsabili din MAI, MAE şi IGPF, ambasadori, reprezentanţi diplomatici ai statelor membre ale UE.  

Agerpres

×