x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică MAE: Vom continua să milităm pentru eliminarea discriminării comunităţilor de romi din străinătate

MAE: Vom continua să milităm pentru eliminarea discriminării comunităţilor de romi din străinătate

08 Apr 2017   •   15:01
MAE: Vom continua să milităm pentru eliminarea discriminării comunităţilor de romi din străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite, sâmbătă, cu ocazia celebrării Zilei Internaţionale a Romilor, că va continua să militeze pentru eliminarea încercărilor de stigmatizare a comunităţilor de romi din străinătate. Potrivit unui comunicat al MAE transmis sâmbătă Agerpres, Ministerul Afacerilor Externe promovează constant în plan extern importanţa eliminării complete a oricăror forme de discriminare la adresa romilor şi susţine prin atribuţiile care îi revin eforturile naţionale în sensul incluziunii sociale a cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor. 

"Ca membru al Uniunii Europene, România susţine consecvent principiul diversităţii, considerând că varietatea etno-lingvistică şi culturală este un atu al societăţii europene, care contribuie la dezvoltarea socio-economică a întregii comunităţi. În acest sens, România dispune de un cadru legislativ şi instituţional capabil să asigure respectarea drepturilor minorităţilor, ca o condiţie esenţială pentru consolidarea climatului de bună înţelegere şi armonie etnică în ţara noastră", se arată în comunicat. 

MAE mai precizează că va continua să promoveze în plan intern şi internaţional protejarea drepturilor şi libertăţilor tuturor cetăţenilor României, să militeze pentru eliminarea încercărilor de stigmatizare a comunităţilor de romi din străinătate şi să solicite respectarea normelor europene în privinţa liberei circulaţii şi anti-discriminării. 

Totodată, Ministerul va continua să susţină importanţa participării active a romilor la viaţa publică şi să sprijine iniţiativele societăţii civile active în domeniul promovării drepturilor cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor. 

Ziua Internaţională a Romilor a fost proclamată în 1971, cu prilejul primului Congres internaţional al romilor de pretutindeni. În statele din Europa de Est, inclusiv România, data de 8 aprilie a fost consacrată Zilei Romilor începând cu anul 1990. 

×
Subiecte în articol: mae discriminare