x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică MAI: Decizia CCR privind legea cartelelor prepay e de natură a influenţa negativ rezultatele muncii operative

MAI: Decizia CCR privind legea cartelelor prepay e de natură a influenţa negativ rezultatele muncii operative

de Agerpres    |    17 Sep 2014   •   16:53
MAI: Decizia CCR privind legea cartelelor prepay e de natură a influenţa negativ rezultatele muncii operative

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) consideră că decizia de marţi a Curţii Constituţionale (CCR) privind neconstituţionalitatea legii cartelelor prepay este "de natură a influenţa în mod negativ rezultatele concrete ale muncii operative" a structurilor MAI şi precizează că ministerul va susţine elaborarea "cât mai urgentă" a unui proiect de act normativ, care să aibă în vedere observaţiile Curţii pe marginea Ordonanţei de Urgenţă 111/ 2011 privind comunicaţiile electronice.

"Având în vedere protejarea intereselor interne ce privesc siguranţa cetăţenilor români, dar şi contextul geopolitic actual, Ministerul Afacerilor Interne va susţine elaborarea cât mai urgentă a unui proiect de act normativ care sa aibă în vedere observaţiile Curţii Constituţionale şi care sa asigure capabilităţile necesare instituţiilor din domeniul ordinii publice si siguranţei naţionale de a-şi îndeplini atribuţiile şi obiectivele legale", precizează MAI, într-un comunicat de presă.

Totodată, potrivit MAI, consecinţele acestei situaţii vor fi analizate în proxima reuniune a Grupului Interministerial Strategic pentru creşterea capacităţii de acţiune a instituţiilor guvernamentale în prevenirea şi combaterea criminalităţii ce se circumscrie ameninţărilor în domeniul securităţii naţionale.

Ministerul Afacerilor Interne aminteşte, în comunicatul difuzat miercuri, că alături de instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, a susţinut legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă 111/ 2011 privind comunicaţiile electronice, apreciind că acest act normativ votat de Parlamentul României este un "demers firesc şi util " într-un stat democratic, care are datoria de a apăra integritatea şi siguranţa cetăţenilor săi.

Sursa citată precizează că viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a fost unul dintre iniţiatorii acestui proiect de lege având ca obiectiv stabilirea unui cadru juridic clar, bine definit, în domeniul luptei împotriva criminalităţii organizate şi, în special, a formelor sale grave ori cu caracter transfrontalier, precum şi a actelor de terorism.

"În viziunea noastră, un stat puternic este unul în care instituţiile sale sunt capabile să protejeze interesele naţionale şi securitatea naţională, în ansamblu. În activităţile concrete pe care structurile Ministerului Afacerilor Interne, în special Poliţia Română, le desfăşoară pentru protejarea cetăţenilor, a patrimoniului privat, dar mai ales în domeniul combaterii crimei organizate, decizia de ieri a Curţii Constituţionale este de natură a influenţa în mod negativ rezultatele concrete ale muncii operative. Din practica judiciară a Poliţiei Române, a rezultat faptul că membrii grupurilor infracţionale utilizează cartele PrePay, pe care le schimbă la intervale scurte de timp, pentru a-şi asigura o protecţie suplimentară. În cazul unor grupări specializate în comiterea unor fapte de tâlhărie sau furturi din locuinţe, s-a constatat că membrii acestor grupări achiziţionau cartele PrePay înainte de comiterea fiecărei fapte", susţine MAI, în comunicatul remis miercuri AGERPRES.

De asemenea, MAI mai arată că "din datele şi informaţiile existente la nivelul Poliţiei Române rezultă că membrii unor grupări infracţionale, specializaţi în comiterea unor infracţiuni grave, de crimă organizată transfrontalieră, sau chiar conexe infracţiunilor de terorism, au achiziţionat în ultima perioadă un număr însemnat de cartele PrePay din România, pe care să le utilizeze în pregătirea şi comiterea unor infracţiuni, inclusiv pe teritoriul altor state".

Aceste aspecte au făcut obiectul unor schimburi de date şi informaţii cu poliţiile altor state şi constituie vulnerabilităţi la adresa României, precizează MAI.

Potrivit comunicatului citat, "utilizarea cartelelor PrePay influenţează dezvoltarea unor fenomene infracţionale a căror desfăşurare depinde foarte mult de utilizarea în condiţii de anonimitate a telefoanelor mobile (fraude, înşelăciuni - inclusiv metoda' accidentul' comisă din penitenciare, şantaj, ameninţare, etc.) şi îngreunează obţinerea unor date esenţiale pentru luarea unor măsuri urgente, de o importanţă deosebită pentru salvarea unor persoane aflate în situaţii de urgenţă, inclusiv soluţionarea cazurilor de dispariţie de persoane".

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, marţi, că Legea referitoare la identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay este neconstituţională, după ce a admis sesizarea Avocatului Poporului.

"CCR, cu majoritate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că legea pentru modificarea şi completarea OUG nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice este neconstituţională în ansamblul ei. Curtea a constatat că dispoziţiile legii criticate nu au caracter precis şi previzibil, iar modalitatea prin care sunt obţinute şi stocate datele necesare pentru identificarea utilizatorilor serviciilor de comunicaţii electronice pentru care plata se face în avans, respectiv a utilizatorilor conectaţi la puncte de acces la internet, nu reglementează garanţii suficiente care să permită asigurarea unei protecţii eficiente a datelor cu caracter personal faţă de riscurile de abuz, precum şi faţă de orice accesare şi utilizare ilicită a acestor date", susţine CCR. 

×
Subiecte în articol: cartele prepay cartele preplatite