x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alegeri liberale: doi se bat, unul se încălzește

Alegeri liberale: doi se bat, unul se încălzește

de Ion Alexandru    |    12 Iul 2021   •   07:20
Alegeri liberale: doi se bat, unul se încălzește
Sursa foto: Agerpres

Bilanțul provizoriu al filialelor care îl susțin, la congresul din 25 septembrie 2021, la conducerea Partidului Național Liberal pe actualul lider, Ludovic Orban sau pe contracandidatul său, premierul Florin Cîțu, arată un ușor avans pentru președintele Camerei Deputaților. Orban ar avea susținerea a 12 filiale, în timp ce premierul ar fi susținut doar de zece organizații. Din care două se află în situația în care liderii au o altă opinie cu privire la viitorul președinte PNL decât filialele pe care le conduc. Iar luptele interne din teritoriu nu s-au terminat. În aceste condiții, există o grupare de lideri foarte influenți ai partidului care încă nu au luat o decizie cu privire la congres, motiv pentru care aceștia ar urma să se întrunească, săptămâna aceasta, pentru a stabili ce vor face. Este foarte posibil ca această grupare să încline decisiv balanța în favoarea unuia dintre cei doi candidați, însă nu este deloc exclus ca aceștia să vină cu propria lor variantă de candidat. Fapt ce ar reseta complet campania electorală internă a principalului partid aflat la guvernare.

 

Filialele lui Orban sunt sigure

 

Până în prezent, liderul în exercițiu al Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, a umblat din filială în filială, pentru a se asigura că persoanele care îi pot aduce cât mai multe voturi ale delegaților la congresul din 25 septembrie câștigă șefia organizațiilor teritoriale. Iar, din acest punct de vedere, în 12 astfel de filiale lucrurile sunt clare – îl susțin pe Orban.

La Bistrița-Năsăud, primarul Ioan Turc, a câștigat alegerile interne cu 275 de voturi, față de contracandidatul său, Sirin Mititean, care a obținut numai 114 voturi. Turc îl susține pe Ludovic Oban la congres. La Botoșani, deputatul Costel Șoptică, de asemenea susținător al lui Orban, a câștigat alegerile interne cu 213 voturi, față de cele 203 obținute de fostul prefect Dan Nechifor, susținător al lui Florin Cîțu. Alegerile PNL Bacău au fost câștigate de deputatul Mircea Fechet, cu 468 de voturi. Și această organizație susține candidatura lui Ludovic Orban. La Galați, deputatul George Stângă, înregistrat în biroul ministrului USR Cătălin Drulă, în timp ce solicita sprijin pentru păstrarea unor directori, a câștigat alegerile interne și îl susține pe Florin Cîțu. Același lucru se întâmplă și la Buzău, unde susținătorul lui Orban, deputatul Gabriel Avrămescu, a obținut 345 de voturi.

Celelalte filiale care sunt 100% de partea lui Ludovic Orban sunt Brăila, prin proaspăt alesul președinte Alexandru Pipa, Teleorman, prin senatorul Eugen Pîrvulescu, Olt, prin Liviu Voiculescu, Vâlcea, prin Cristian Buican, Caraș-Severin, prin fostul ministru de Interne Marcel Vela, sectorul 1, prin Sebastian Burduja, sectorul 3, prin fostul secretar general al Guvernului Antonel Tănase și sectorul 5, prin Dan Meran.

 

Organizațiile lui Cîțu, „așa și așa”

 

De cealaltă parte, premierul Florin Cîțu, deși a repurtat câteva victorii importante, are doar nouă filiale de partea sa, din care doar șapte sunt filiale cu susținere sigură. Aceste filiale sunt Suceava – condusă de președintele Consiliului Județean Gheorghe Flutur, Neamț – condusă de Gheorghe Lazăr, Vaslui – condusă de fostul ministru al Sănătății Nelu Tătaru, Dolj – condusă de deputatul Ștefan Stoica, Mehedinți – condusă de ministrul Energiei Virgil Popescu, sectorul 2 – condusă de fostul ministru al Educației Monica Anisie și sectorul 4 – condusă de deputatul Pavel Popescu.

La închiderea ediției, se finalizaseră și alegerile la nivelul Organizației PNL Gorj, unde a fost ales deputatul Dan Vîlceanu. Acesta este un susținător al lui Florin Cîțu și se pare că este cel pe care premierul l-ar vrea în funcția de ministru al Finanțelor, în locul remaniatului Alexandru Nazare. Se pare însă că președintele Klaus Iohannis nu este de acord cu această variantă.

Există două filiale care și-au tranșat alegerile interne, dar care nu au tranșat modul în care vor vota la congresul din 25 septembrie. Spre exemplu, la Iași, deși noul șef al filialei și-a anunțat susținerea pentru Florin Cîțu, organizația ar putea să-l susțină pe Ludovic Orban. În spate ar lucra, în acest sens, influenții Costel Alexe (președintele Consiliului Județean) și Mihai Chirica (primarul municipiului Iași).

La sectorul 6, filiala îl vrea pe Ludovic Orban președinte încă patru ani. Președintele ales al organizației, primarul Ciprian Ciucu, este nehotărât.

 

 

Situația tensionată ar putea genera o a treia candidatură. „Greii” tăcuți din PNL vor face o ședință

 

În această ecuație parțială a bătăliei filialelor, premierul Florin Cîțu a ieșit, ieri, cu două mesaje. Unul de avertizare, iar altul de amenințare. Cel de avertizare este, de fapt, un îndemn către colegii de partid să nu atace Guvernul. „Eu vreau să le arătăm românilor că nu suntem PSD! Să le arătăm că nu ne atacăm Guvernul, că nu ne atacăm propriul premier. Să le arătăm românilor că suntem o echipă. Noi, liberalii adevărați, nu facem asta, pentru că riscăm să pierdem încrederea românilor! Liberalismul este singura soluție, noi vom fi tot timpul aici pentru români”, a spus Florin Cîțu. Pe de altă parte, premierul a amenințat cu rectificarea bugetară: „A trecut timpul PSD când rectificarea bugetară se făcea la partid. A trecut această vreme! Cât eu sunt în funcție, nu voi permite această ingerință politică!”.

Taberele păreau, așadar, destul de clare în interiorul PNL. Păreau însă, pentru că este posibil să existe o a treia cale la congresul din 25 septembrie. Este vorba despre o grupare extrem de influentă în interiorul partidului, din care ar face parte lideri cu greutate, cum ar fi Iulian Dumitrescu, Mircea Hava, Dan Motreanu, Gheorghe Falcă sau Bogdan Huțucă, și care nu a luat încă o decizie cu privire la candidatul pe care îl vor susține.

Acești lideri se vor reuni într-o ședință informală, în data de 17 iulie, unde vor lua în calcul trei variante. Prima – să-l susțină pe Ludovic Orban; a doua – să-l susțină pe Florin Cîțu; a treia – să îl propună drept candidat la președinția PNL pe Dan Motreanu. Acesta din urmă fiind un apropiat al președintelui României, Klaus Iohannis.

De altfel, președintele Klaus Iohannis anunța, într-o declarație de presă recentă, că ar prefer ca lucrurile să funcționeze în continuare la fel în interiorul PNL – cu Orban președinte și Cîțu premier. Intrarea lui Florin Cîțu în cursa internă pentru șefia partidului a creat însă o ruptură serioasă. Iar Ludovic Orban a lăsat de înțeles că, dacă Florin Cîțu va pierde aceste alegeri, își va pierde și poziția de șef al Executivului. Astfel încât o a treia variantă ar putea fi îmbrățișată de Palatul Cotroceni, resetând total jocul.

 

×
Subiecte în articol: florin citu ludovic orban