x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mesajul lui Băsescu în Moldova: "Sper să fiţi mai pregătiţi ca noi pentru parcursul integrării în UE"

Mesajul lui Băsescu în Moldova: "Sper să fiţi mai pregătiţi ca noi pentru parcursul integrării în UE"

de Agerpres    |    17 Iul 2013   •   19:50
Mesajul lui Băsescu în Moldova: "Sper să fiţi mai pregătiţi ca noi pentru parcursul integrării în UE"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că şi-ar dori ca Republica Moldova să fie mai pregătită decât a fost România pentru ceea ce înseamnă parcursul european, punctând că pentru acest proces este nevoie de o economie competitivă, o justiţie independentă şi de respectarea statului de drept.

"Aş dori tare mult ca dvs să fiţi mai pregătiţi decât am fost noi pentru ce înseamnă parcursul către intrarea în UE. Este un parcurs dificil, cu multe reforme ale instituţiilor. De multe ori, or să pară a fi impuse de guvern şi aşa va trebui să fie, pentru că este extrem de dificil să aştepţi până când populaţia unei ţări înţelege în totalitate nevoile unei reforme", a declarat preşedintele la o întâlnire cu lideri de opinie şi cu lideri ai societăţii civile de la Chişinău.

În context, el a subliniat că pentru acest proces este nevoie de o economie competitivă, o justiţie independentă şi ca statul de drept să fie "un bun definitiv câştigat".

"Nici chiar în România lucrurile nu sunt perfecte şi noi mai avem multe de făcut pentru a ne consolida statul de drept, pentru a ne consolida competitivitatea. Cu atât mai mult, dvs va trebui să treceţi prin această perioadă, care nu este o perioadă uşoară, dar este singurul drum posibil", a mai spus şeful statului.

Băsescu a spus că cetăţenii Republicii Moldova nu sunt singuri în "bătălia" integrării în UE, statele membre îi vor în interiorul Uniunii, însă este o chestiune de timp.

"Sper că până la sfârşitul anului se va finaliza şi negocierea acordului de liberalizare a vizelor pentru Republica Moldova. Aş spune însă că nu sunt aici pentru a revendica ceva din succesul dvs. Succesul dvs este al dvs, al cetăţenilor Republicii Moldova, al vorbitorilor de limbă română din Republica Moldova, al dvs, al celor care aveţi o istorie comună cu a celor de pe malul drept al Prutului, al dvs, al celor care aveţi o cultură comună cu fraţii de pe celălalt mal al Prutului", a mai declarat preşedintele Băsescu.

×