x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Miniștrii au întors-o ca la Ploieşti

Miniștrii au întors-o ca la Ploieşti

de Sînziana Duţă    |    23 Iun 2017   •   09:25
Miniștrii au întors-o ca la Ploieşti
Sursa foto: DIANA OROS

20 dintre cei 27 de miniștri ai cabinetului Grindeanu și-au retras demisiile în prima zi după adoptarea moțiunii de cenzură în Parlament. Legea 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului nu prevede însă posibilitatea ca un ministru demisionar să mai revină asupra deciziei.

Cei 20 de miniștri care și-au retras demisiile după ce au fost siguri de debarcarea premierului Sorin Grindeanu sunt: Marius Dunca, Teodor Meleşcanu, Alexandru Petrescu, Mircea Dobre, Sevil Shhaideh, Ana Birchall, Petre Daea, Rovana Plumb, Florian Bodog, Toma Petcu , Andreea Păstârnac, Mihai Tudose, Adriana Petcu, Pavel Năstase, Răzvan Cuc, Gabriel Leş, Tudorel Toader, Viorel Ilie, Grațiela Gavrilescu şi Viorel Ştefan. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, a explicat ieri că cererile depuse de miniştrii demisionari conțin greșeli de ortografie, textele sunt identice, diferă doar fontul, numele ministrului şi numărul de înregistrare.

Ghinion! Legea le interzice

Conform Legii 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului, demisia din funcția de membru al Executivului devine irevocabilă din momentul în care s-a luat act de depunerea ei, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii. Fostul premier Victor Ponta susține că demisiile miniștrilor sunt „irevocabile”, în condițiile în care fostul secretar general al Guvernului, Mihai Busuioc, a luat act de ele. „Nu s-au făcut de râs destul miniştrii care au votat cu bilele la vedere moţiunea de cenzură împotriva Guvernului din care făceau parte? Nu s-au făcut destul de râs miniştrii care au ascultat cuminţi şi au aprobat Raportul Dragnea - Vâlcov care spunea că sunt toţi nişte incapabili catastrofali? Nu se fac destul de râs miniştrii care acum stau lipiţi de Liviu Dragnea să îi pună în viitorul Guvern la loc în poziţiile în care raportul spunea că nu au făcut nimic?”, a reacţionat Ponta. Tudorel Toader contrazice această variantă. Ministrul demisionar al Justiției susţine că el și-a depus demisia pe 15 iunie, ceea ce înseamnă că aceasta devine irevocabilă abia pe data de 30 iunie. „Până în 30 iunie eu nu mai pot retrage demisia, dar nu înseamnă că nu pot asigura interimatul. Caracterul irevocabil înseamnă principiul disponibilităţii, dar nu şi o încetare automată a mandatului, pentru că este necesară continuitatea, asigurarea funcţionalităţii”, a explicat Toader. Disputa a fost tranşată de la distanţă de preşedintele Klaus Iohannis. „Un ministru este în funcţie până când, ori îl eliberez prin decret, ceea ce nu am făcut încă, ori se validează un nou Guvern votat de Parlament. Toată discuţia este inutilă şi artificială”, a transmis preşedintele.

Cred că este evident pentru toată lumea că nu o să mă apuc să numesc miniştri pentru două zile. Aşa ceva nu se face. Cei care sunt pe funcţie n-au decât să-şi vadă de treabă până când clarificăm chestiunea noului Guvern. Klaus Iohannis, preşedintele României

„N-am un prag în buzunar”

Tudorel Toader a anunțat că urmează să stabilească graficul dezbaterilor pentru stabilirea unui prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu. Anunțul vine în contextul în care CCR a publicat miercuri motivarea deciziei de a respinge, ca inadmisibilă, excepția de neconstituționalitate privind lipsa unui prag pentru abuzul în serviciu, ridicată de Bombonica Prodana. „Eu nu am un prag acum pe care să îl scot din buzunar și să zic «ăsta-i pragul». El va rezulta în urma dezbaterilor”, a declarat ministrul demisionar al Justiției,.

 

×
Subiecte în articol: miniştri guvern demisie grindeanu