x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ministrul Ana Birchall: Trebuie să avem curajul să schimbăm ADN-ul modelului nostru economic

Ministrul Ana Birchall: Trebuie să avem curajul să schimbăm ADN-ul modelului nostru economic

23 Mai 2017   •   13:45
Ministrul Ana Birchall: Trebuie să avem curajul să schimbăm ADN-ul modelului nostru economic
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Românii trebuie să aibă curajul să îşi schimbe "ADN-ul modelului economic", ţara noastră fiind una care a depăşit "zona gri, în care s-a aflat ani de-a rândul", a declarat, marţi, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, la conferinţa "Modelul economic românesc în cadrul UE: Provocări - oportunităţi - priorităţi", organizată la Palatul Parlamentului. 

"Trebuie să avem curajul să modificăm ADN-ul modelului economic românesc, trebuie să avem curajul să modificăm ADN-ul modelului economic şi social românesc. Trebuie să promovăm politici care să asigure creştere economică şi echitate socială. Spre exemplu, fiecare leu cheltuit pentru educaţia copiilor noştri este o investiţie în prezent şi, mai ales, în viitor, nu o cheltuială bugetară", a punctat Ana Birchall. 

Ea a afirmat că România a depăşit perioada austerităţii şi a devenit un mediu atrăgător pentru investitori. 

"România cred că a depăşit acea zonă gri în care s-a aflat ani de-a rândul. Austeritatea a fost înlocuită cu creşterea economică, dintr-o ţară cu risc investiţional a devenit o destinaţie preferată pentru marile companii şi corporaţii, incertitudinile economice au fost înlocuite cu oportunităţi, sistemul bancar din România a depăşit zona nisipurilor mişcătoare şi a devenit un sistem bancar solid în această zonă a Europei", a spus ministrul. 

Ana Birchall şi-a exprimat optimismul cu privire la viitorul economiei României. 

"Dacă ne păstrăm un ritm de creştere susţinut avem toate şansele ca în următorii cinci ani să depăşim în termeni de Produs Intern Brut alte economii, nu numai din regiunea noastră, dar şi statele nordice, de exemplu - Finlanda", a adăugat ea. 

Ministrul delegat a vorbit şi despre momentul în care România va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. 

"Pe perioada preşedinţiei noastre, a primului semestru al anului 2019, vor fi dezbaterile despre cadrul financiar multianual şi atunci discuţiile probabil că vor fi şi mai complicate, având în vedere impactul Brexit-ului pe următorul cadru financiar multianual, din calculele preliminare - cel puţin 10 miliarde euro anual. Politici care sunt importante pentru România - politica de coeziune, politica agricolă comună - vor fi sub presiune", a declarat Ana Birchall.

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: ana birchall model economic