x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ministrul Finanţelor, apelat telefonic de Băsescu, pentru susţinerea în funcţie a preşedintelui CEC, Radu Gheţea

Ministrul Finanţelor, apelat telefonic de Băsescu, pentru susţinerea în funcţie a preşedintelui CEC, Radu Gheţea

13 Noi 2013   •   21:03
Ministrul Finanţelor, apelat telefonic de Băsescu, pentru susţinerea în funcţie a preşedintelui CEC, Radu Gheţea

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a recunoscut, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria, alături de premierul Victor Ponta, că a fost apelat telefonic în urmă cu două-trei săptămâni de către preşedintele Traian Băsescu, care, în contextul reorganizării activităţii CEC, a susţinut necesitatea continuării activităţii ca preşedinte al instituţiei a lui Radu Gheţea.

"M-a sunat acum două, trei săptămâni, pentru că este în schimbare CEC Bank. Cred că domnul președinte Ghețea a dat fuga la Președinte pentru a nu fi schimbat. M-a rugat frumos să nu-l schimb. I-am spus că facem o evaluare a activităţii actualei conduceri. Dacă a performat, rămâne pe funcții, dacă nu.." a răspuns Daniel Chiţoiu la întrebarea unui jurnalist din sală.
În finalul  conferinţei de presă Daniel Chiţoiu a precizat că menţinerea lui Gheţea la conducerea CEC a reprezentat singurul subiect al discuţiei telefonice cu preşedintele, care nu a fost interesat de statutul negocierilor cu FMI şi Banca Mondială, aflate în desfăşurare în momentul respectiv.

Informaţia făcută public de către ministru Finanţelor este cu atât mai surprinzătoare cu cât în ultima săptămână în media a fost intens dezbătută achiziţionarea unui teren agricol de către fiica preşedintelui, Ioana Băsescu, care a contractat un credit, peste limitele standard impuse băncilor de către BNR, chiar la instituţia la care Radu Gheţea este preşedinte - CEC Bank.
CEC Bank este singura instituţie bancară din România deţinută de stat, numirea Consiliului de Administraţie şi a preşedintelui acesteia fiind de competenţa ministrului de Finanţe.
Ioana Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu, a luat, în 9 septembrie 2013, un credit în lei de la CEC Bank, în valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpăra un teren de 290 hectare din judeţul Călăraşi, împrumut garantat cu soldurile prezente şi viitoare ale unui cont deschis la CEC.

Prim-ministrul Ponta a confirmat faptul că a fost informat despre această discuţia purtată de Traian Băsescu cu ministrul de Finanţe, el precizând că aşteaptă de asemenea clarificări din partea ministrului Justiţiei, în legătură cu faptul că preşedintele Băsescu se adresează în mod direct, prin telefon, procurorilor.

×