x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ministrul Prună declară război cărturarilor din închisori

Ministrul Prună declară război cărturarilor din închisori

de Marius Gîrlașiu    |    27 Iun 2016   •   10:10
Ministrul Prună declară război cărturarilor din închisori
Sursa foto: SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care deţinuţilor li se scad 20 de zile din pedeapsă indiferent de numărul lucrărilor ştiinţifice sau al invenţiilor pe care le realizează după gratii. Ordonanţa Ralucăi Prună ar intra în vigoare de la 31 august, însă Guvernul Cioloş ar trebui să se grăbească dacă vrea să evite un nou scandal cu Parlamentul.

Potrivit ordonanţei ministerului un deţinut ar câştiga 20 de zile de libertate indiferent câte lucrări ştiinţifice ar scrie în spatele gratiilor sau câte invenţii ar breveta în închisoare.

“În cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii brevetate, se consideră 20 de zile executate pe întreaga durată a executării pedepsei, inclusiv în cazul pedepselor contopite, indiferent de numărul lucrărilor ştiinţifice sau al invenţiilor realizate”, se arată în draftul ministerului Justiţiei. Proiectul de ordonanţă de urgenţă a fost publicat în weekend şi va fi dezbătut în şedinţa de marţi a Executivului. Chiar şi aşa, Cabinetul Cioloş ar trebui să  grăbească adoptarea ordonanţei, ca să evite un nou motiv de tensiune cu Parlamentul. Săptămâna trecută, deputaţii au adoptat legea care permite Guvernului să emită ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, însă au exclus complet domeniul Justiţiei. Vacanţa parlamentară începe vineri şi ţine până la 1 septembrie, când va începe a ultima sesiune a Legislativului ales în 2012.

            În luna februarie, ministerul condus de Raluca Prună a propus abrogarea articolului de lege care prevedea că pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie realizată în penitenciar se consideră 30 de zile executate. CSM s-a opus însă proiectului, astfel că Guvernul a dat o ordonanţă de urgenţă pentru suspendarea articolului până la data de 1 septembrie. “Discriminăm între munca fizică, unde primim o zi liberă la patru zile de muncă, şi dăm 30 de zile la o colecţie de hârtii care se numeşte lucrare ştiinţifică”, declara ministrul Raluca Prună la acea vreme.

 

Potrivit ministerului Justiţiei, caracterul ştiinţific al lucrărilor elaborate de către deţinuţi va fi stabilit de către Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS)

Datele ANP relevă că 188 de deţinuţi au scris şi publicat peste 400 de cărţi în ultimii doi ani. Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, vrea să descurajeze fenomenul literaturii de penitenciar.

 

 

 

 

 

×