x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Moţiunea “Gigel”, citită în Parlament. Votul, marţea viitoare

Moţiunea “Gigel”, citită în Parlament. Votul, marţea viitoare

de Ion Alexandru    |    13 Iun 2019   •   12:04
Moţiunea “Gigel”, citită în Parlament. Votul, marţea viitoare

PNL a depus, ieri, moţiunea de cenzură mult anunţată în Parlament. Textul a fost citit de parlamentarul Gigel Ştirbu în plenul reunit al Parlamentului, în faţa unei săli aproape goale. Anterior citirii moţiunii, Raluca Turcan a lăsat să se înţeleagă că Opoziţia nu are suficiente voturi pentru ca, săptămâna viitoare, la vot, Guvernul Dăncilă să fie demis, făcând un apel “la o presiune publică” asupra parlamentarilor de la putere să voteze această moţiune. Ameninţarea pare că a avut efect, având în vedere că, ieri, un alt deputat PSD a dezertat, trecând în barca lui Victor Ponta.

 

La momentul depunerii moţiunii de cenzură, Opoziţia avea asigurate 209 voturi, din cele 233 necesare pentru demiterea Executivului PSD-ALDE. Raluca Turcan a recunoscut că nu există numărul de voturi pentru ca această operaţiune să fie dusă la bun sfârşit. “Nu sunt suficiente voturi în momentul de faţă, dar jocul merge mai departe pentru că este un joc pentru România normală, românii de rând şi pentru transparenţă şi responsabilitate”, a precizat aceasta, adăugând şi o nuanţă ameninţătoare la adresa parlamentarilor care nu intenţionează să voteze moţiunea: “Vrem să lansăm un apel, dacă este posibil să se înţeleagă, că singura modalitate prin care votul dat la referendum se poate găsi în decizie în Parlamentul României este uriaşa presiune publică pe cei care în momentul de faţă sunt încă în PSD şi ALDE, să se delimiteze de cei care ţin în continuare confiscată puterea în cele două partide.(...) De aceea, este foarte important ca oameni, care în momentul de faţă, oameni care sunt din PSD şi ALDE, colegi din Pro România, neafiliaţi să înţeleagă acest moment crucial”.

 

“Să salvăm ţara din mâinile PSD”

 

În ciuda acestei realităţi a aritmeticii parlamentare, ieri după-amiază, textul moţiunii a fost citit, în Plenul Parlamentului, de către deputatul Gigel Ştirbu. Documentul, denumit “Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces şi fără cozi la vot”, dorit a fi un rechizitoru împotriva Guvernului Dăncilă, conţine un lung şir de lozinci, multe dintre ele regăsindu-se în sloganurile “#rezist”.

“În doi ani şi jumătate, PSD şi ALDE au dezbinat o ţară întreagă, au distrus rolul instituţiilor fundamentale, au mutilat legi importante, au compromis şansa de a moderniza ţara şi au atentat constant la bazele democraţiei româneşti şi ale statului de drept! În 26 mai 2019, PSD a reuşit să ne unească pe toţi, pe cei de acasă şi din străinătate, ca să ne salvăm ţara din mâinile PSD şi am reuşit.(…) Dacă nu aţi putut să-i gazaţi ca la Bucureşti, în 10 august, pe românii care nu vor o ţară condusă de incompetenţi şi de corupţi, atunci v-aţi gândit să-i umiliţi şi să-i batjocoriţi, ţinându-i la cozi interminabile, pentru ca într-un final să nu mai poată vota. Recunoaşteţi astăzi, în faţa românilor, care ar fi fost pentru PSD rezultatul alegerilor din 26 mai dacă toţi românii din diaspora ar fi putut să voteze! (…) Aţi încercat să destabilizaţi şi subordonaţi justiţia română pentru a vă salva membrii corupţi şi clientela politică, fără a ţine cont de faptul că victimele colaterale au fost cetăţenii români care s-au trezit într-un paradis al infractorilor", sunt doar câteva dintre punctele acestei moţiuni de cenzură.

Pro România nu a semnat moţiunea

 

Partidul lui Victor Ponta nu a semnat textul moţiunii de cenzură redactat de PNL, dar a anunţat că va vota pentru căderea Guvernului Dăncilă, însă din alte motive decât cele ale liberalilor. În paralel, Pro România îşi face planuri să conducă un eventual nou guvern, după ce moţiunea va trece. Prin fostul premier Mihai Tudose. Acesta a fost ales în funcţia de europarlamentar, dar a declarat, ieri, că dacă situaţia Guvernului o va cere, va rămâne la Bucureşti. “Nu îmi doresc să devin prim-ministru, dar dacă numai aşa putem să închidem Guvernul, aşa vom face”, a precizat Mihai Tudose.

 

 

 

×