x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mubarak, urmarit cu elicopterul

Mubarak, urmarit cu elicopterul

26 Mai 2004   •   00:00

Presedintele egiptean Hosni Mubarak a ajuns ieri la Bucuresti la numai o jumatate de ora dupa plecarea regelui Iordaniei, Abdulah al II-lea.

Delegatia prezidentiala romana care l-a condus pe Abdulah la plecare a si ramas pe Aeroportul Otopeni pentru a-l intampina pe cel de-al doilea sef de stat arab care descindea in Romania. Hosni Mubarak si Ion Iliescu au venit impreuna, in aceeasi limuzina, spre Cotroceni, coloana oficiala fiind permanent survolata de un elicopter militar. De altfel, presedintele egiptean, cel mai vanat sef de stat, nu a fost nici un moment scapat din ochi de garzile de protectie egiptene, dublate de ofiterii SPP romani. Chiar si pe platoul de la Palatul Cotroceni, unde Mubarak a fost primit cu onoruri militare, el a fost permanent pazit de patrucinci ofiteri de protectie, aflati in imediata lui apropiere.

DISCUTII. Cei doi presedinti au discutat despre problemele Orientului Mijlociu, in special despre degradarea situatiei din Irak si deteriorarea relatiilor israeliano-palestiniene. Presedintele Iliescu a spus ca trebuie gasita o rezolvare pasnica a crizelor. In privinta problemei palestiniene, Iliescu a declarat ca este o "urgenta" infiintarea unui stat palestinian viabil, dar ca si Israelul trebuie sa primeasca garantii internationale privind statutul sau. Cat priveste Irak-ul, Iliescu a declarat ca Romania va sprijini votarea unei rezolutii in Consiliul de Securitate al ONU, care sa permita cres- terea rolului acestui organism in zona. "Irakul este un exemplu de cat de usor este sa distrugi si cat de greu este sa reconstruiesti", a mai spus el, precizand ca marea problema este acum transferul de autoritate. Presedintele Mubarak a sustinut si el ca solutiile la criza din cele doua zone trebuie gasite pe cale politica. (Monica Iordache)

×
Subiecte în articol: politic