x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Adrian Năstase: "În ultimii zece ani, a existat un efort masochist de a distruge partidele politice"

Adrian Năstase: "În ultimii zece ani, a existat un efort masochist de a distruge partidele politice"

23 Sep 2014   •   12:12
Adrian Năstase: "În ultimii zece ani, a existat un efort masochist de a distruge partidele politice"

Fostul premier Adrian Năstase şi-a lansat astăzi cartea "Cele două Românii". În cadrul lansării, Năstase a declarat că în ultimii zece ani, "a existat un efort masochist de a distruge partidele politice ca fundament al vieţii democratice". În plus, potrivit fostului premier, deşi democraţia "presupune să încercăm să evităm răzbunările", acest lucru nu a fost posibil în ultimii zece ani.

"Ultimii zece ani au fost folosiţi mult mai bine de alte ţări, cum ar fi Polonia. Este oare România altfel? De ce nu încercăm să facem în aşa fel să definim un sens pentru viaţa publică? În ultimii zece ani, nu am reuşit nici măcar să intrăm în spaţiul Schengen. De ce oare? Nu cumva este vina noastră în ansamblu? Astăzi, unul dintre candidaţii care şi-au depus candidatura la prezidenţiale vorbea despre ideea intrării în normalitate. Cred în nevoia de ideologie", a spus Adrian Năstase.

Fostul premier a afirmat că politica presupune partide politice, dar că, "în ultimii zece ani, a existat un efort masochist de a distruge partidele politice ca fundament al vieţii democratice. Şi cred că asta trebuie schimbat".

"Democraţia este mai suportabilă atunci când ai majoritatea. Dar democraţia presupune să încercăm să evităm răzbunările. În ultimii zece ani, asta nu a fost posibil. După părerea mea ar trebui gândit mecanismul de construire a guvernelor în România. Sistemul actual, cel al coaliţiilor, nu a dat rezultate. Una dintre soluţii este cea care a fost folosită în România interbelică, a mai spus Adrian Năstase.

×