x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Nicolae Vacaroiu crede in coabitare

Nicolae Vacaroiu crede in coabitare

21 Dec 2004   •   00:00

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, este convins ca la formarea noului guvern nu va aparea un blocaj Parlament - Presedintie daca legile sunt respectate, dar este constient totodata ca lucrurile nu pot merge tot timpul ca unse.


GABRIELA ANTONIU

PRIN DIALOG. Presedintele Senatului ia in calcul o buna colaborare Parlament-Presedintia Romaniei
Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a anuntat ca prioritatile in noul mandat sunt validarea prin vot a judecatorilor si procurorilor alesi pentru Consiliul Superior al Magistraturii, urmata de formarea noului guvern. "Sunt si vor fi multe negocieri la care sunt convins ca va participa Uniunea PSD+PUR pentru constituirea noului guvern, dupa care, in 29-30 decembrie, se vor intruni Camerele reunite pentru a da votul, a asculta programul si componenta noului guvern si, bineinteles, pentru a da votul de investitura", a spus Vacaroiu.

BLOCAJ. El a respins ideea unui blocaj Parlament - Presedintie la desemnarea noului guvern, considerand ca tot ce trebuie facut se rezuma la a respecta "Constitutia si regulamentele de organizare si functionare ale institutiilor in cauza in relatia, bineinteles, directa cu presedintele Romaniei". Totusi Vacaroiu este precaut: "Desigur, vor fi discutii, sa nu ne asteptam ca totul va curge normal, dar sa fiti convinsi ca batalia pe care o vom duce in Parlament, si eu, si Nastase, este aceea de a pastra starea de normalitate si, mai mult de atat, sa actionam de o maniera prin care sa determinam functionarea si a Senatului, si a Camerei Deputatilor si, bineinteles, aici intra si o buna colaborare cu Presedintia".

NEINTELEGERI. Dupa alegerea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, ieri grupurile parlamentare au continuat negocierile pentru impartirea celorlalte functii din Biroul Permanent al Camerei Deputatilor si Senatului.

Numai ca reprezentantii partidelor parlamentare nu au ajuns la nici o intelegere privind componenta Biroului Permanent al Senatului, urmand ca problema sa fie rediscutata. Liderii PNL-PD din Senat au sustinut ca functia presedintelui, obtinuta luni de Nicolae Vacaroiu, sa fie inclusa in algoritmul politic si sa fie luata in calcul la negocieri, propunere respinsa de reprezentantii PSD.

CAMERA. In schimb deputatii si-au ales, ieri, Biroul Permanent. Astfel vicepresedinti ai Camerei au fost alesi Miron Mitrea (PSD), Mona Musca (PNL), Corneliu Ciontu (PRM) si Daniela Popa (PUR), in timp ce Victor Ponta (PSD), Titu Gheorghiof (PNL), Adriean Videanu(PD) si Petre Popeanga (PRM) au devenit secretari. In functia de chestor au fost alesi Eugen Nicolicea (PSD), Ioan Oltean (PD), Borbely Laszlo (UDMR) si reprezentantul minoritatilor nationale Miron Ignat. Biroul Permanent a fost ales de plenul deputatilor, prin vot secret cu bile asupra listei de candidati si a intrunit 312 voturi pentru lista si 5 voturi contra listei, fiind prezenti 317 deputati din totalul de 332.
×
Subiecte în articol: politic