x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Noul PNL, un partid rupt în două

Noul PNL, un partid rupt în două

de Andreea Dumitrache    |    20 Apr 2015   •   20:43
Noul PNL, un partid rupt în două

Fuziunea PNL-PDL a fost văzută ca o contrapondere la USL-ul 2.0, condus de premierul Victor Ponta. Vechii liberali au vrut să profite de capacităţile organizatorice  ale lui Vasile Blaga, dar şi de mobilizarea exemplară a  PDL-iştilor. De cealaltă parte, democrat-liberalii au sperat că-şi vor spăla imaginea şi-şi vor şterge eticheta celor care au tăiat salariile. Noul partid s-a născut repede, au rămas, însă, rivalităţile din teritoriu, datoriile neplătite pe care nu vor să le plătească la comun, dar şi orgoliul legat de identitatea şi însemnele fiecărui partid.


Noul PNL, un partid cu doi co-preşedinţi, dar cu un singur sediu central şi cu un singur imn oficial. Dacă liberalii au reuşit să păstreze numele de PNL, democrat-liberalii au impus sediul central din Modrogan 1, dar şi imnul de pe vremea în care partidul era afiliat la Internaţionala Socialistă, Verde Înrourat. Adevăraţii liberali n-au prea digerat nici imnul şi nici sediul, mai ales că ambele reflectă regimul Boc-Băsescu. Tocmai de aceea, mai toate şedinţele importante s-au ţinut în sediul PNL de la  Arcul de Triumf. Într-una din întâlnirile organizaţiei de Bucureşti, democrat-liberalii au bătut cu pumnul în masă. Surse participante la şedinţă au declarat : “Au venit puşi pe scandal, au vrut să mutăm sediul în care facem şedinţele în Modrogan. și au cerut să se facă o analiză financiară cu privire la care din sedii sunt mai rentabile pentru a fi folosite. Când noi am refuzat, ei conduşi de Anca Boagiu au plecat din şedinţă. Dacă ne-am certat aşa de la un sediu, când vom ajunge la candidaţii pentru locale sau parlamentare ce o să se mai întâmple?” Co-preşedintele PNL, Alina Goorghiu, a negat, însă, că ar fi probleme legate de sediu:"Eu aştept să finalizeze domnul Blaga redecorarea sediului, înţeleg că incă zugrăveşte, voi avea biroul în sediul din Modrogan. În momentul ăsta funcţionez în sediul din Kiseleff, aşa cum ştiţi şi dumneavoastră."


ÎMPREUNĂ, DAR SEPARAŢI ÎN TERITORIU

Conflictele mocnesc şi în interiorul organizaţiilor PNL din teritoriu. În Gorj, de exemplu, co-preşedinţii Dan Vâlceanu şi Dian Popescu nu participă la şedinţe împreună şi se atacă în presă. Fostul democrat-liberal, Dan Vâlceanu, susţine că senatorul Popescu, ar trebui să plece din funcţie pentru că are o condamnare în primă instanţă. Mai mult, dacă Dian Popescu a declarat că-l aşteaptă cu braţele deschise pe fostul deputat PSD, Scarlat Iriza, să se înscrie în PNL, democrat-liberalul nici nu vrea să audă.

Şi în PNL Vrancea e război. Pe lângă neînţelegerile de natură politică, între foştii Pdlişti şi liberali au apărut problemele legate de bani. Democrat-liberalii au de plătit, din urmă , doar la telefon, facturi restante de peste 25 000 de lei. La acestea se mai adaugă facturile la Electrica, dar şi datoriile pentru fostul sediu al Pdl. Pentru că n-au plătit la timp, o firmă de recuperatori a blocat conturile întregii organizaţii PNL. Vechii liberali refuză să plătească şi de aici scandalul. Iar situaţia e cam la fel peste tot în ţară.

La Buzău, co-preşedinţii Cezar Preda şi Cristinel Romanescu se acuză, reciproc, de blat cu PSD-ul. Nici în grupurile parlamentare de la Senat şi Camera Deputaţilor, vechii şi noii liberali nu vorbesc mereu pe aceeasi voce. Adevăratul scandal va începe, însă, când se vor negocia candidaţii pentru alegerile locale şi parlamentare.


×