x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică O strategie mereu la modă: politicienii şi copiii

O strategie mereu la modă: politicienii şi copiii

de Marius Gîrlașiu    |    07 Ian 2016   •   18:05
O strategie mereu la modă: politicienii şi copiii

De la premierul Dacian Cioloş la Victor Ponta şi Traian Băsescu, politicienii români au pozat mereu alături de copii. Atunci când s-a putut, oamenii politici s-au afişat cu cei mici la diferite evenimente sau pur şi simplu pe reţelele sociale. Cât e manevră de PR politic şi cât capital electoral câştigă din asta?

Premierul Dacian Cioloş îngenunchează şi strânge în braţe copilul unui militar român ucis în teatrele de război. Scena e una recentă, s-a întâmplat la parada de 1 Decembrie din Piaţa Constituţiei, când premierul României a strâns la piept un băieţel rămas fără tatăl mort acum cinci ani în misiune.

„Să te simţi mândru de tatăl tău, da?”, i-a spus premierul puştiului în faţa camerelor de luat vederi. Ajuns pe reţelele sociale, momentul emoţionant a devenit viral şi a strâns în timp record mii de comentarii şi distribuiri. Au existat însă şi acuzaţii conform cărora Cioloş ar fi mimat teatral compasiunea pentru a puncta electoral la capitolul imagine şi a-şi crea în ochii opiniei publice imaginea de părinte protector.

Şi n-a fost singura dată când premierul României s-a afişat alături de copii. Marţi, premierul a vizitat împreună cu ministrul Muncii grădiniţa din satul Podu Cristinii, un sat uitat de lume din comuna dâmboviţeană Potlogi. Acolo, fostul comisar european a stat de vorbă cu părinţii şi cei 14 copii din familii defavorizate înscrişi în cadrul programului Fiecare copil în grădiniţă.

„Copiii sunt foarte încrezători în ceea ce priveşte viitorul şi mi-au dat şi mie energie cât pentru tot anul”, a scris premierul pe pagina sa oficială.

Ponta, maestrul like-urilor

Actualul premier a preluat obiceiul de la fostul prim-ministru. Victor Ponta a pozat în dese rânduri în tatăl grijuliu şi protector, de cele mai multe ori postând pe facebook poze cu fiul său Andrei sau afişându-se cu acesta pe stadion la meciurile Stelei. Un alt moment mai mult sau mai puţin regizat s-a petrecut în vara anului trecut, când Victor Ponta s-a întors la Guvern în cârje după operaţia la genunchi suferită în Turcia. Un ofiţer SPP l-a adus la Palatul Victoria pe fiul premierului, Andrei, îmbrăcat lejer şi cu un skateboard în braţe.

De Anul Nou, fostul premier a postat pe facebook o poză alături de soţie şi copii, care a strâns aproape 90 de mii de like-uri. De altfel, Ponta a fost campionul absolut pe facebook, adunând aprecieri cât Iohannis, Băsescu şi Udrea la un loc. „Un singur politician, Victor Ponta, a ales să posteze o imagine în care se află alături de familie. Se confirmă, din nou, impactul pozitiv pe care îl au astfel de imagini”, a notat Infopolitc într-o analiză a mesajelor de Sărbători postate de politicieni.

Băsescu, paradă de emoţie

Fostul preşedinte, Traian Băsescu, s-a afişat şi el alături de copii. La parada de 1 Decembrie, Băsescu a apărut de mână cu nepoata sa, Sofia Anais, iar în timpul defilării i-a arătat micuţei tancurile şi avioanele. Ulterior a postat pe facebook fotografiile şi a strâns mii de aprecieri. Nu a fost singurul moment lacrimogen în care fostul preşedinte a pozat în „bunicul grijuliu”.

Pe vremea când era suspendat, în vara lui 2012, Băsescu a susţinut o conferinţă de presă în timpul căreia a fost întrerupt de un băieţel. „Daţi-l încoace!”, a spus actualul lider al MP şi a terminat discursul cu puştiul în braţe. Băsescu se afişează şi pe facebook alături de nepoţii săi, postând numeroase fotografii în care apare în jurul bradului sau trăgând-o pe Sofia cu sania.

Pe vremea când era membră a Parlamentului European, fiica fostului preşedinte, Elena Băsescu, a preluat şi ea modelul italiencei Licia Ronzulli. EBA şi-a dus şi ea fiica în plenul legislativului în timpul şedinţelor. Se întâmpla în 2013, la doar trei luni de la naşterea Sofiei Anais, când EBA s-a întors la locul de muncă în braţe cu bebeluşul. Mulţi dintre parlamentarii europeni au salutat-o pe nepoata preşedintelui şi s-au jucat preţ de câteva secunde cu Sofia, iar EBA a postat pozele pe reţelele de socializare. Chiar şi aşa, gestul nu i-a adus prea mult succes în politică, cariera ei intrând rapid în anonimat.

Cu bebe la Strasbourg
Politicienii români nu sunt singurii care s-au afişat public alături de copii şi nepoţi. Mult mai cunoscută este italianca Licia Ronzulli. Europarlamentarul din peninsulă şi-a dus fiica în plenul Parlamentului European încă de pe vremea când era bebeluş. „Nu a fost un gest politic. A fost în primul rând un instinct matern, vreau să stau cât mai mult alături de fiica mea”, a explicat italianca.
 

×