x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Oficial din BEC, la chermeză cu Băsescu

Oficial din BEC, la chermeză cu Băsescu

de Monica Iordache Apostol    |    Lavinia Dimancea    |    11 Iun 2009   •   00:00
Oficial din BEC, la chermeză cu Băsescu
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Chiar în noaptea alegerilor, un oficial al Biroului Electoral Cen­tral a reuşit să bage în troaca chermezelor de partid o instituţie a statului menită să vegheze corectitudinea procesului de votare. Duminică seara, după închiderea urnelor, Ana Maria Pătru (foto), vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente şi membru al BEC, şi-a făcut apariţia în restaurantul Pescăruş din Capitală alături de liderii marcanţi ai PD-L şi de Traian, Ma­ria şi Elena Băsescu pentru a sărbători victoria mezinei prezi­den­ţiale în euroalegeri. Astfel că Ana Maria Pătru, plătită din bani publici, poate să compromită o instituţie care trebuie să fie apolitică. În aceste condiţii, ne întrebăm cum ar fi rezolvat doamna Pătru o sesizare că unii dintre comesenii săi de la Pescăruş au câştigat alegerile prin turism electoral sau prin alte metode de fraudare a alegerilor? De asemenea, ne întrebăm câtă competenţă şi cât interes politic e în numirea doamnei Pătru la conducerea AEP, la propunerea preşedintelui Băsescu?

4960-94050-sequence02.jpg

4960-94051-sequence03.jpg

Nici nu se răciseră bine urnele europarlamentarelor, încinse de elanul votanţilor aduşi cu autobuzele, că un membru al Biroului Electoral Central, care veghease toată ziua la buna desfăşurare a scrutinului, a găsit de cuviinţă să petreacă cu preşedintele Traian Băsescu şi candidata EBA.

După ce a băut şampania victoriei cu pedeliştii, Ana Maria Pătru s-a dus la serviciu ca să rezolve "echidistant" reclamaţiile privind fraudele electorale.

La şpriţul de la Pescăruş, unde tăticul-Băsescu a celebrat duminică noaptea succesul fiicei Elena în euroalegeri, a luat parte şi Ana Maria Pătru, vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente şi membru al Biroului Electoral Central. Aceasta şi-a făcut apariţia în local o dată cu toată gaşca de pedelişti, condusă chiar de premierul Emil Boc.

A luat loc la masa preşedintelui, lângă ministrul Sportului, Monica Iacob Ridzi, şi alături de cel al Dezvoltării Regionale, Vasile Blaga. Deşi cel mai vorbăreţ de la masă a fost şeful statului, Ana Maria Pătru ar fi avut şi ea ce să povestească, doar a stat toată ziua la sediul BEC pentru a supraveghea buna desfăşurare a procesului de votare.

Contactată ieri de Jurnalul Naţional, Pătru a refuzat să răspundă la telefon, iar colegilor de şpriţ li s-a şters brusc memoria. "Habar n-am cine e. Am vazut că e o domnişoară acolo, dar am crezut că e o prietenă de-a lu' Elena", ne-a declarat deputatul PD-L Gheorghe Albu, comesean de-al Anei Maria Pătru. Şi era într-adevăr o prietenă "de-a lu' Elena". Elena Udrea. Sau cel puţin aşa scrie presa locală despre ea.

Şi asta spun şi mai mulţi politicieni de pe meleagurile vâlcene. "Ea şi Elena Udrea sunt foarte bune prietene. Udrea este cea care a promovat-o la Bucureşti. Aici, nu era o figură marcantă, aşa că am rămas cu gura căscată când am aflat că o fac vicepreşedinte la AEP", ne-a declarat un deputat de Vâlcea.


ASCENSIUNE PE FILIERA UDREA
"Nu este prima dată când Ana Maria Pătru merge la petreceri cu pedeliştii. De fapt, unde este Elena Udrea este şi ea. Că a fost duminică la Pescăruşul arată în mod clar cât este de părtinitoare ca membru BEC", ne-a precizat acelaşi parlamentar de Vâlcea.

Ana Maria Pătru a aterizat în conducerea Autorităţii Electorale Permanente AEP în martie 2007, cu câteva luni înaintea referendumului pentru suspendarea preşedintelui. A fost propusă chiar de Preşedinţie, după ce făcuse un stagiu la conducerea Filialei Regionale Sud a AEP. În noua funcţie va sta m,ult şi bine, până în 2015 pentru că legea îi prevede un mandat de opt ani, dar şi obligaţia de a nu face parte dintr-un partid. Ca reprezentant al Autorităţii Electorale, Pătru a devenit şi membru al BEC, cartierul general al alegerilor din România.
Înainte de a deveni funcţionar de rang înalt, Pătru a fost vicepreşedinte al PD Vâlcea. Acum, Ana Maria Pătru conduce, din postura de vicepreşedinte, o instituţie (AEP) care are în atribuţii gestionarea bugetului pentru alegeri, organizarea de licitaţii pentru cumpărarea softului care centralizează voturile şi, cel mai important, monitorizarea modului de alcătuire a listelor electorale.

Ca membru al Biroului Electoral Central, Pătru are pe mână rezolvarea reclamaţiilor privind eventuale fraude electorale. Mai mult, Biroul Electoral Central şi Autoritatea Electorală Permanentă gestionează şi listele suplimentare care alimentează suspiciunile de fraudare a alegerilor prin turism electoral. Şi le gestionează atât de bine, încât niciodată nu pot fi verificate. În 2007, după referendumul pentru suspendarea preşedintelui, BEC a trimis la AEP listele suplimentare în saci, iar centralizarea lor s-a prelungit la nesfârşit.

 

Fost vice AEP: "O sinecură pentru Pătru"
Reprezentanta AEP a fost recunoscută cu uşurinţă de politicieni, în fotografia publicată de Jurnalul Naţional şi în imaginile difuzate de Antena 3. De asemenea, profesorul în ştiinţe politice Alexandru Radu, fost vicepreşedinte al Autorităţii, a confirmat că la masă alături de preşedintele Băsescu şi de pedelişti se afla Pătru. El critică prezenţa acesteia la restaurant şi spune că, în calitate de vicepreşedinte al AEP, nu avea ce să caute acolo.

"Preşedintele Băsescu nu are ce căuta la şpriţ cu membrii de partid, aşa cum nu au ce căuta nici reprezentanţi ai instituţiilor statului, cum este doamna Maria Pătru. Prezenţa acesteia la masă alături de preşedinte şi de staff-ul PD-L ridică un mare semn de întrebare în legătură cu corectitudinea în care Autoritatea Electorală, prin vicepreşedintele său, îşi face datoria în legătură cu procesul electoral", ne-a declarat prof. Alexandru Radu.

În plus, fostul oficial al AEP consideră că participarea lui Pătru la chermeza pedelistă ridică probleme în privinţa profesionalismului cu care se fac numirile, întrebarea fiind dacă acestea se fac pe baza competenţei şi experienţei persoanei respective sau dacă sunt numiri clientelare. "În cazul doamnei Pătru, am putea spune că este vorba mai degrabă de o sinecură decât de profesionalism", a precizat prof. Alexandru Radu, atrăgând atenţia că AEP ar trebui să fie o instituţie deasupra partidelor, legea spunând clar că preşedintele şi vicepreşedinţii AEP nu pot fi membri de partid.


Muhuleţ o apără pe Pătru
Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, a admis aseară la Antena 3 că Ana Maria Pătru a fost prezentă la chermeza pedelistă, însă i-a luat apărarea. El a explicat că şedinţa BEC se încheiase duminică, la nouă seara, urmând să se reia a doua zi de dimineaţă şi ca atare, Ana Maria Pătru era în timpul ei liber, iar prezenţa ei la Pescăruş nu încalcă legea. Muhuleţ nu a vrut să comenteze însă implicaţiile morale ale prezenţei vicepreşedintelui AEP, în condiţiile în care în ţară începuse deja numărarea voturilor, iar la BEC curgeau sesizări privind tentative de fraudare a alegerilor, PDL fiind şi el ţinta unor astfel de acuzaţii.

 

- Citiţi şi O seară cu Băse: "Fetele lu' tata", bis!

×
Subiecte în articol: politic maria ana pătru