x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Operaţiunea SIPA, prilej pentru şantaj şi noi abuzuri?

Operaţiunea SIPA, prilej pentru şantaj şi noi abuzuri?

de Marius Gîrlașiu    |    02 Iun 2017   •   12:06
Operaţiunea SIPA, prilej pentru şantaj şi noi abuzuri?

Hotărârea Guvernului de a desecretiza arhiva SIPA a ridicat suspiciuni serioase în lumea Justiţiei. Magistraţii se tem că „inventarierea” dosarelor poate deveni prilejul perfect pentru noi abuzuri din partea politicienilor aflaţi la putere, iar demersul Executivului s-ar putea transforma în sursă de șantaj la adresa procurorilor și judecătorilor. 

Doi reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, doi de la Secretariatul General al Guvernului şi unul de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor vor forma comisia responsabilă cu inventarierea şi predarea documentelor din arhiva SIPA, potrivit unei Hotărâri de Guvern adoptate miercuri de Cabinetul Grindeanu. Din comisie vor mai face parte trei supleanţi (provenind de la MJ, SGG şi ANP) şi doi secretari care vor asigura activitatea administrativă. „Nu putem da arhiva pe mâna cuiva care nu are certificat ORNISS. Comisia are un termen de trei ani de zile, în care arhiva trebuie desfiinţată, acolo să nu se mai afle urmă de document, de dosar, de arhivă SIPA”, a explicat ministrul Tudorel Toader.

Dana Gîrbovan: va fi o armă politică 

Decizia Guvernului de a desecretiza arhiva fostului serviciu secret al Ministerului Justiţiei a ridicat însă numeroase semne de întrebare printre magistraţi. Şefa Uniunii Naţionale a Judecătorilor, Dana Gîrbovan, se teme că procesul demarat de Executiv s-ar putea transforma în mijloc de presiune politică asupra magistraţilor. „Din componenţa comisiei care va inventaria, din nou (a câta oară?), această arhivă nu face parte niciun magistrat, ci vor fi cinci persoane care toate sunt sub control politic. Dacă această arhivă a fost cauză de şantaj pentru magistraţi, lucru recunoscut inclusiv de Comisia Europeană, înseamnă că prin soluţia oferită de ministrul Tudorel Toader ajungem ca tocmai această arhivă, care a fost cauză de şantaj în mâna serviciilor şi politicienilor, să fie din nou potenţială armă în mâna politicienilor care au control asupra persoanelor ce vor inventaria, din nou, această arhivă”, a avertizat judecătoarea Gîrbovan. Opinia preşedintelui UNJR este împărtăşită şi de Asociaţia Magistraţilor din România, care susţine că operaţiunea „desecretizarea SIPA” poate deveni pretextul ideal pentru noi abuzuri din partea clasei politice. Într-un comunicat semnat de preşedintele interimar al asociaţiei, Andreea Ciucă, AMR atrage atenţia că este esenţial ca punerea în aplicare a Hotărârii de Guvern „să nu ducă la vreo breşă, în sensul posibilităţii ca «inventarierea» şi/sau «predarea» să se constituie într-o sursă de şantaj, prin reactivarea, scurgerea, plasarea, aflarea, vehicularea unor date din ultimele trei decenii care nu au nicio legătură cu actul de Justiţie – în măsură covârşitoare bazate pe delaţiuni şi pe declaraţii «binevoitoare» ale unor «aleşi», căci dacă nu ar fi aşa, s-ar fi regăsit la dosarul profesional al magistratului, cum impune legea”. 

Ajungem ca tocmai această arhivă, care a fost cauză de şantaj în mâna serviciilor şi politicienilor, să fie din nou potenţială armă în mâna politicienilor.  Dana Gîrbovan, şefa UNJR

CSM vrea să aibă un om în comisie

În plus, Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat că nu are cunoştinţă, „până la acest moment”, de conţinutul Hotărârii de Guvern privind desecretizarea arhivei SIPA, singurul proiect trimis de către Ministerul Justiţiei pentru observaţii şi propuneri datând din iulie 2016, de pe vremea fostului ministru Raluca Prună. Pe baza acestui proiect de HG, discuţiile în plenul CSM au fost amânate, iar în prezent nu s-a emis niciun punct de vedere, neexistând o solicitare din partea ministerului. CSM a cerut Guvernului să aibă un reprezentant în comisia de inventariere a arhivei SIPA.

×
Subiecte în articol: santaj abuzuri sipa