x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Opoziţia îşi ascute armele pentru bătălia pe buget, PSD vrea să i le fure

Opoziţia îşi ascute armele pentru bătălia pe buget, PSD vrea să i le fure

de Adrian Ilie    |    12 Dec 2017   •   09:10
 Opoziţia îşi ascute armele pentru bătălia pe buget, PSD vrea să i le fure

Dezbaterile în Parlament privind bugetul de stat pe 2018 se anunţă a fi furtunoase, în condiţiile în care opoziţia intenţionează să tărăgăneze procedurile printr-un număr mare de amendamente depuse, care ar putea depăşi pragul de 4.000, iar PSD şi ALDE vor să limiteze dreptul parlamentarilor de a susţine în plen amendamentele respinse de comisii pentru a grăbi ritmul lucrărilor din plenul reunit al Parlamentului.

Relaţiile dintre opoziţie şi putere s-au deteriorat în ultima lună, principalul motiv fiind intrarea în procedură parlamentară a legilor justiţiei. Partidele din opoziţie s-au arătat nemulţumite atât de procedura folosită pentru adoptare, cât şi de conţinutul modificărilor aduse. Într-o singură şedinţă de plen, USR a recurs la utilizarea unei portavoci pentru susţinerea amendamentelor şi la blocarea accesului la tribuna Camerei Deputaţilor pentru a amâna adoptarea Statutului magistraţilor, obiectiv pe care l-au atins împreună cu liberalii care, au recurs la frecvente intervenţii pe procedură. În ce priveşte bugetul, intenţia opoziţiei de a da din nou bătăi de cap coaliţiei guvernamentale reiese clar din numărul de amendamente pe care vor să-l depună, peste 4.000 a căror eventuală susţinere în plen din partea iniţiatorilor riscă să dea peste cap graficul adoptării bugetului, preconizat de putere.

PMP, campioană la amendamente

În avangarda boicotului bugetului se află PMP, care a depus nu mai puţin de 3.318 de amendamente. Acestora li se adaugă 350 ale liberalilor şi 270 de ale USR. Deşi UDMR încă nu a centralizat amendamentele parlamentarilor săi şi, cel puţin teroretic, are o atitudine mai binevoitoare faţă de guvernul PSD-ALDE, senatorul Tanczos Barna a estimat numărul amendamentelor depuse de colegii săi la câteva sute. În aceste condiţii, este foarte probabil ca numărul final al propunerilor de modificare a Legii bugetului, aşa cum a fost adoptată de Guvern, să treacă de 4.000. Indiferent dacă sunt respinse sau nu de către comisiile de specialitate, iniţiatorii au posibilitatea de a le susţine în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Chiar dacă vor fi respinse şi aici, timpul fizic necesar respingerii va face fie ca graficul preconizat de PSD să fie depăşit, fie şedinţele de plen să se prelungească târziu în noapte, situaţii pentru care există deja precedente.

Partidele de opoziţie vor îndeosebi ca proiectul de buget să nu mai conţină plata TVA-ului defalcat şi reducerea bugetelor administraţiilor locale

USR, inspiraţi de PSD

Deputatul USR Stelian Ion nu a fost primul parlamentar care a încercat să se facă auzit în plen cu o portavoce, spre exasperarea colegilor. Primul a fost deputatul PSD Adrian Solomon care, în timpul guvernării PSD, a venit la balcon cu portavoce căreia îi folose des şi sirena. Cât despre blocarea accesului la tribună de către USR, precedentul a fost creat atunci când PNL şi PSD au încercat, în 2010, să blocheze numirea lui Ştefan Minea la CCR.

Florin Iordache vrea să preîntâmpine boicotul

După ce USR şi PNL au reuşit să prelungească dezbaterile pe Statutul magistraţilor, PSD a reacţionat imediat, prin intermediul lui Florin Iordache, iniţiator al unui proiect de modificare a Regulamentului şedinţelor de plen care ar face aproape imposibilă susţinerea în plen a amendamentelor respinse în comisii, dincolo de programul de lucru adoptat în prealabil. În acest caz, strategia opoziţiei de a tergiversa lucrările până când puterea va fi dispusă la concesii în ce priveşte proiectul de buget va fi din start condamnată la eşec întrucât nu vor mai avea nicio pârghie de control asupra dezbaterilor, iar puterea se va impune prin forţa majorităţii.

 

×
Subiecte în articol: bătălia pe buget