x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Orban: Ne vom bate cu toate armele legale şi constituţionale împotriva modificărilor propuse de ministrul Justiţiei

Orban: Ne vom bate cu toate armele legale şi constituţionale împotriva modificărilor propuse de ministrul Justiţiei

23 Aug 2017   •   15:58
Orban: Ne vom bate cu toate armele legale şi constituţionale împotriva modificărilor propuse de ministrul Justiţiei

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat miercuri că liberalii iau în calcul contestarea la Curtea Constituţională a României (CCR) a propunerilor de modificare a legilor Justiţiei anunţate de Tudorel Toader şi a precizat că a avut o discuţie cu preşedintele interimar al USR privind susţinerea unei moţiuni simple împotriva ministrului Justiţiei. 

"PNL se va opune categoric propunerilor formulate de ministrul Justiţiei, în special vom fi împotriva a două propuneri, anume aceea de a elimina preşedintele din procedura de numire a şefilor parchetelor şi propunerea de trecere a Inspecţiei Judiciare din subordinea CSM în subordinea Ministerului Justiţiei. După ce au brevetat 'Marţea neagră', PSD-iştii vor să breveteze şi 'miercurea neagră'. (...) Chiar dacă este făcut la lumina zilei, acest fapt reprezintă un atentat împotriva independenţei Justiţiei. (...) Ne vom bate cu toate armele legale şi constituţionale împotriva acestor modificări legislative. Ambele propuneri sunt nu paralele cu Constituţia, ci împotriva Constituţiei", a spus Orban, într-o conferinţă de presă. 

El a precizat că PNL va contesta la CCR aceste modificări. 

"Cu siguranţă vom contesta la CCR, dar trag o oarecare speranţă că, după ce vor vedea reacţia opiniei publice, a magistraţilor, de la nivelul statelor din UE, vor face un pas înapoi aşa cum au făcut în cazul Ordonanţei 13. Nu pot să-mi imaginez că vor împinge această aberaţie până la adoptare prin lege, pentru că dacă vor face acest demers riscă să creeze tensiuni sociale mari, o opoziţie extrem de puternică în societate împotriva acestei tentative grave de politizare a Justiţiei şi de încălcare a independenţei Justiţiei", a arătat Ludovic Orban. 

Liderul PNL a menţionat că a discutat cu preşedintele interimar al USR, Elek Levente, despre susţinerea unei moţiuni simple împotriva ministrului Justiţiei. 

"Există posibilitatea de a depune această moţiune simplă, dar obiectivul nostru este să nu fie adoptate aceste modificări, pentru că aceste modificări sunt extrem de grave şi creează premisele unei politizări brutale a justiţiei din România, care riscă să afecteze democraţia şi statul de drept din România", a spus liberalul. 

În plus, el i-a solicitat premierului Mihai Tudose să precizeze public dacă sprijină sau nu propunerile avansate de ministrul Justiţiei. 

El a făcut apel la magistraţi şi cetăţeni să ia poziţie împotriva propunerilor anunţate de ministrul Justiţiei, motivând că acestea sunt "tentative de politizare a Justiţiei din România". 

Orban a susţinut că propunerea privind trecerea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei reprezintă o măsură de intimidare a magistraţilor. 

"Numirea unor procurori obedienţi politic nu numai că va scăpa liderii partidului de guvernământ de anchetele de corupţie, ci riscă să transforme parchetele în instrumente de luptă politică împotriva Opoziţiei şi a oricărui cetăţean care este împotriva partidului de guvernământ", consideră liderul PNL. AGERPRES

×