x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ludovic Orban schimbă garda din Parlament

Ludovic Orban schimbă garda din Parlament

de Sînziana Duţă    |    17 Aug 2017   •   11:09
Ludovic Orban schimbă garda din Parlament
Sursa foto: DIANA OROS

Partidul Național Liberal își pregătește strategia pentru noua sesiunea parlamentară. Surse din Modrogan au declarat pentru Jurnalul Național că liderul PNL, Ludovic Orban, nu renunță la ideea răsturnării Guvernului PSD-ALDE printr-o moțiune de cenzură, motiv pentru care din toamnă vom vedea nu numai racolarea unor parlamentari din partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, dar și unele modificări în conducerea grupurilor liberale din Parlament.

 

Prima schimbare importantă care ar putea avea loc în această toamnă este înlocuirea liderului grupului PNL de la Senat. Conform surselor citate, fostul lider al partidului, Alina Gorghiu vizează deja această funcție, bazându-se pe susținerea parlamentarilor tinerei, însă nu și pe cea a actualului președinte PNL. De asemenea, poziția de lider de grup este vizată și de prim-vicepreședintele PNL pentru mediu de afaceri și societate civilă Iulian Dumitrescu și de vicepreședintele pe probleme de buget – finanțe Florin Cîțu și vicepreședintele regional Sud Muntenia Răducu Filipescu. Cu toate acestea, cel care are cele mai mari șanse să îl înlocuiască pe actualul lider de grup este senatorul și viceliderul Eugen Țapu Nazare care ar avea susținerea președintelui PNL Ludovic Orban.

O situație asemănătoare se regăsește și la Camera Deputaților unde scaunul de lider de grup ocupat de prim-vicepreședintele pe comunicare Raluca Turcan se clatină. Surse liberale susțin că, din cauza nemulțumirilor membrilor de partid de la firul ierbii privind modul în care Raluca Turcan a condus partidul pe timpul interimatului, președintele partidului Ludovic Orban se vede nevoit să îi retragă susținerea oferită până acum. Conform informațiilor noastre, în debutul acestei sesiuni parlamentare, deputații Florin Roman și Cristian Buican intenționează să candideze]mpotriva Ralucăi Turcan pentru postul de lider de grup la Senat.

 

„Frăgezirea” PSD-ALDE, în a doua jumătate a toamnei

Surse din interiorul PNL ne-au dezvăluit că, strategia partidului este ca în a doua jumătate a acestei toamne, în funcție de mișcările de pe scena politică, Partidul Național Liberal să depună o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Mihai Tudose. În acest sens, odată cu noile schimbări de forțe din grupurile de la Camera Deputaților și Senat, mai mulți liberali vor fi mandatați de conducerea partidului să poarte negocieri pentru a coopta, la bucată, cât mai mulți parlamentari ALDE și PMP. De altfel, chiar președintele Ludovic Orban a dezvălui într-un interviu acordat Jurnalului Național în luna iunie că principalul său obiectiv este „să frăgezească majoritatea PSD-ALDE” prin racolări de parlamentari din partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu despre care spunea că „ar putea, dacă într-adevăr sunt liberali, să părăsească corabia asta care plutește în derivă și care nu ne duce nicăieri.”

Conform actualei configurații parlamentare, este nevoie de 232 de voturi dintr-un total de 462 de senatori și deputați pentru ca o moțiune de cenzură să treacă. În momentul de față, coaliția guvernamentală PSD-ALDE are o  majoritate de 243 formată din 219 parlamentari PSD și 24, ALDE.

 

În perioada 1-2 septembrie, conducerea PNL se va retage la mare, în staţiunea Neptun, unde va definitiva strategia partidului pentru noua sesiune parlamentară.

 

×
Subiecte în articol: ludovic orban