x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Pact rapid pe legea electorală

Pact rapid pe legea electorală

21 Mai 2015   •   23:13
Pact rapid pe legea electorală
Sursa foto: Diana Oros

Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a anunţat că legea ce va reglementa alegerea Parlamentului în 2016 va fi adoptată până la finalul acestei sesiuni, în urma unui acord cu reprezentanţii puterii, după o discuţie cu Victor Ponta.

Întâlnirea de miercuri seară dintre Alina Gorghiu, Vasile Blaga, Victor Ponta şi Valeriu Zgonea a avut ca scop deblocarea discuţiilor din Comisia electorală şi s-a reuşit stabilirea unui plan de acţiune. „La

sfârşitul acestei sesiuni, va fi dat vot pe această lege. Va exista un număr redus de parlamentari şi va fi sistem bicameral”, a precizat Gorghiu. Marţi, propunerea de lege va intra în procesul legislativ al Senatului, acesta fiind prima Cameră sesizată. Numărul exact al parlamentarilor şi norma de reprezentare vor fi stabilite în zilele următoare, în funcţie de datele primite de la Institutul Naţional de Statistică legate de numărul cetăţenilor români. Discuţiile nu au vizat şi sistemul electoral, ambele mari partide, PNL şi PSD, convenind demult asupra revenirii la sistemul de vot proporţional.

Deşi votul uninominal şi-a dovedit în două cicluri electorale ponoasele, revenirea la votul pe listă riscă să readucă în actualitate chestiunile pentru care s-a renunţat la votul pe listă în 2008: puterea discreţionară a şefilor de partid de a stabili candidaţii şi incapacitatea electoratului de a-i selecta eficient.

 

×