x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Palmaresul contraperformanţelor sportivilor ce au intrat în politică

Palmaresul contraperformanţelor sportivilor ce au intrat în politică

de Adrian Ilie    |    08 Oct 2015   •   15:25
Palmaresul contraperformanţelor sportivilor ce au intrat în politică
Sursa foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

Din motive încă neelucidat, politica exercită o fascinaţie pentru alte categorii sociale altminteri întrutotul respectabile. Artişti sau sportivi au crezut că pot face excela în acest domeniu însă rezultatele au fost dezamăgitoare. Cei din urmă au fost mai puţini decât primii, dar eşecurile lor au fost la fel de spectaculoase într-un domeniu în care lipsa de fair-play nu este excepţie, ci reprezintă chiar regula de bază a jocului.

S-au acoperit de glorie pe arenele de sport ale lumii, au obţinut victorii spectaculoase, însă la un moment dat vârsta le-a impus o pensionare prematură. Astfel că unii dintre fostele glorii ale sportului românesc au încercat să-şi contruiască noi cariere. Pentru unii, politica a fost noul miraj însă, deocamdată, nu există un exemplu de succes al unui sportiv de mare calibru care să fi reuşit să se impună la vârful politicii, un domeniu în care regulile există să fie încălcate, iar diferenţele dintre adversari şi coechipieri sunt neclare.

Mânia lui Năstase
Se poate spune că fostul tenisman Ilie Năstase a reintrat în politică de draci, nu de drag, după ce în 1996 PDSR îl convinsese să candideze la primăria Capitalei, fiind învins însă de Victor Ciorbea. În 2014 l-a scos din sărite europarlamentarul Laszlo Tokes cu una din declaraţiile sale privind împilarea de care ar suferi, pasămite, ungurii din România. „Voi ieşi în stradă cu o petiţie care să fie semnată de români, prin care voi cere ca acest individ să fie declarat persona non-grata în România. M-am săturat să văd cum numele României este batjocorit de acest Tokes. Îl rog pe domnul Traian Băsescu să ia atitudine şi să-l pună la punct pe acest obraznic”, spunea Năstase în martie 2014. La câteva zile după, Gheorghe Funar anunţa că Năstase va candida pentru un post de senator în colegiul rămas vacant ca urmare a demisiei lui Dan Voiculescu, însă Năstase s-a gândit mai bine şi acum este senator UNPR. Activitatea sa în Senat este una redusă: are doar trei luări de cuvânt în plenul Senatului, iar semnătura sa figurează pe 7 iniţiative legislative. La fel de inactiv a fost şi Anghel Iordănescu, senator UNPR în legislatura 2008-2012, cu doar două luări de cuvânt. La un moment dat, C.V. Tudor l-a convins pe Laurenţiu Reghecampf să intre în PRM cu tot cu nevastă, Ana Maria Prodan. Însărcinaţi cu conducerea departamentului sportiv al partidului, s-au lăsat repede păgubaşi.

Tinere speranţe
Fosta alergătoare Gabriela Szabo a fost numită ministru al Tineretului şi Sportului în guvernul Ponta 3 în martie 2014, dar două luni mai târziu a pierdut alegerile pentru un post vacant de deputat în judeţul Ilfov. Va încerca din nou în 2016. Rugbystul Alin Petrache a fost ales deputat PSD, însă a demisionat recent pentru a prelua şefia Comitetului Olimpic.


Corina Ungureanu
Gimnastă de elită, s-a înscris în 2011 în UNPR, dar în 2013 a candidat ca independentă la Parlamentul European, însă fără un succes notabil. În 2014, şi-a schimbat orientarea politică devenind membru al PNL. Ungureanu intră astfel în categoria largă a traseiştilor politici.

Mihai Leu
Fostul boxer a intrat în Partidul Conservator pentru a candida în 2008 la primăria Hunedoarei. S-a clasat abia al treilea obţinând sub 20% din sufragii. În 2011, a demisionat din Consiliul Local al urbei natale.


"Gabriela Szabo va fi prima pe lista de candidați ai PSD la Camera Deputaților la alegerile parlamentare din noiembrie pentru județul Ilfov" Gabriela Firea, liderul Organizaţiei de Femei a PSD

×