x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parchetul General a clasat dosarul privind Ordonanţa 13

Parchetul General a clasat dosarul privind Ordonanţa 13

26 Iun 2017   •   16:49
Parchetul General a clasat dosarul privind Ordonanţa 13

Procurorii Parchetului General au dispus clasarea dosarului privind adoptarea de către Guvern a Ordonanţei 13 referitoare la modificarea Codurilor penale.

În luna martie, Parchetul General a deschis un dosar penal în legătură cu adoptarea de către Guvernul Grindeanu, pe 31 ianuarie 2017, a OUG 13, fiind investigate mai multe fapte: sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, fals intelectual, favorizarea făptuitorului, prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte Parlamentului sau preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, prev. de art. 8 alin. 1 lit. b din Legea 115/1999, sustragerea sau distrugerea de probe sau înscrisuri. 

În cadrul anchetei, procurorii l-au audiat, în aprilie, în calitate de martor, pe fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache. 

Iniţial, dosarul a fost constituit pe rolul DNA, iar în luna februarie procurorii anticorupţie au clasat o parte din dosar, iar restul l-au declinat la Parchetul General, având indicii că unele avize pentru adoptarea OUG 13/2017 au fost distruse ori sustrase la Ministerul Justiţiei, iar alte documente au fost ''plăsmuite''. 

DNA susţinea atunci că primul aviz transmis prin fax de la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul către Ministerul Justiţiei în data de 31 ianuarie ar fi fost distrus, iar originalul acestui document ce a fost predat reprezentanţilor MJ a fost sustras. 

De asemenea, DNA spunea că au fost constatate atestări ale unor date nereale în cuprinsul condicii de predare - primire de la Cabinetul ministrului, precum şi indicii privind întocmirea altor documente care să ateste nereal respectivele menţiuni. 

Totodată, DNA explica faptul că avizul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul a fost finalizat în jurul orei 20,00, fiind asumat de ministrul de resort care l-a semnat. Imediat după înregistrare, semnare şi ştampilare, avizul MRP a fost transmis prin fax, ajungând la Ministerul Justiţiei în jurul orei 20,00, faxul fiind înregistrat cu ştampilă şi număr de înregistrare, conform metodologiei, astfel că a devenit, la rândul său, un act oficial. Procurorii spun că, ulterior, avizul MRP a fost modificat, fiind emis un alt aviz, care era favorabil. 

Pe 31 ianuarie 2017, Guvernul Grindeanu a adoptat OUG 13, prin care erau aduse mai multe modificări Codurilor penale, printre care şi stabilirea unui prag de 200.000 de lei pentru infracţiunea de abuz în serviciu. 

În urma protestelor masive din Bucureşti şi din ţară, OUG 13 a fost abrogată printr-o altă ordonanţă de urgenţă. 

AGERPRES

×