x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlament - Absenteism la dezbaterea bugetului

Parlament - Absenteism la dezbaterea bugetului

de Lavinia Dimancea    |    17 Noi 2005   •   00:00

Parlamentarii au fost convocati ieri la ora 9:00 pentru discutarea bugetului pe 2006. Alesii nostri nu s-au grabit insa sa dea startul la dezbaterile pe articole. Pe la ora 10:00, in sala nu erau prezenti decat vreo 183 de senatori si deputati, din cei 468. Cum cei prezenti nu asigurau cvorumul necesar pentru inceperea lucrarilor, presedintele de sedinta, Nicolae Vacaroiu, a fost nevoit sa ceara apel nominal. Numai asa, spre ora 11:00, s-a reusit mobilizarea in sala a 337 de parlamentari.

DE CRACIUN. "Constat ca exista o pofta mare de lucru. In acest ritm vom dezbate bugetul pana la Craciun", a descris conservatorul Nicolae Popa debutul greoi al dezbaterilor, care nu au tinut insa prea mult. Putin dupa ora 12:00, acestea au fost suspendate din lipsa de cvorum. In plen nu mai erau decat 150 de parlamentari.

VOT SI JOCURI. In timpul scurt petrecut in sedinta de dimineata, alesii au reusit sa voteze titlul proiectului si patru articole. Aceasta in timp ce, in sala, multi dintre alesi numai ochi si urechi pentru buget nu aveau. Altii, de la microfon, au delectat audienta cu expresii care de care mai inteligente sau cu… greseli gramaticale. "Eu nu dialoghez cu sala. Eu dialoghez cu mine insami", a spus deputatul Anghel Stanciu, care, mai tarziu, le-a reamintit colegilor ca sunt "investiti" in functii. "Banii nu vin ca gastele inghetate din Groenlanda, nu cad din cer", a zis si senatorul PNL Varujan Vosganian. Dupa-amiaza, dupa doua apeluri nominale, sedinta a fost intrerupta din lipsa de cvorum.

AMENDAMENTE
Parlamentarii au votat pana la pranz primele patru articole ale proiectului, care prevad veniturile si cheltuielile pe care este construit bugetul pe 2006, precum si deficitul bugetar. Acestea au fost aprobate in forma propusa de Guvern, cifrele urmand sa fie modificate in functie de amendamentele ce vor fi adoptate de-a lungul dezbaterilor. Intre amendamentele respinse ieri de plen se numara cel al PSD privind majorarea deficitului de la 832 milioane lei la 1.400 milioane lei si cel al PC referitor la reducerea TVA la 9% pentru produsele alimentare de baza.

×
Subiecte în articol: politic