x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlamentarii cu degetul pe trăgaciul puştii

Parlamentarii cu degetul pe trăgaciul puştii

de Narcis Popescu    |    09 Ian 2018   •   15:19
Parlamentarii cu degetul pe trăgaciul puştii
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

Vânătoarea pare a fi o îndeletnicire îndrăgită de politicieni, de la celebrele partide de vânătoare ale fostului dictator Nicolae Ceauşescu, trecând prin cele la care participa fostul premier Adrian Năstase, la cele organizate în zilele noastre. Nu mai puţin de 18 parlamentari din actuala legislatură sunt membri ai Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sporitivi din România, iar unii dintre ei au chiar funcţii de conducere.

Deşi proporţia politicienilor activi care îşi declară făţiş pasiunea pentru vânătoare este mai scăzută decât în alţi ani, aceasta există încă. Nu mai puţin de 10 deputaţi şi 8 senatori din actualul Parlament şi-au mărturisit în declaraţia de interese apartenenţa la Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România. Din rândul deputaţilor, cele mai sonore nume sunt de PSD-işti. Preşedintele partidului, Liviu Dragnea, dar şi Florin Iordache sau Cătălin Rădulescu fac parte din galeria politicienilor vânători. Potrivit declaraţiei de interese, Liviu Dragnea are calitatea de membru simplu al AJVPS Teleorman, în vreme ce fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache este vicepreşedinte al AGVPS. Poate mai puţin suprinzătoare este prezenţa în această categorie a celui denumit „deputatul-mitralieră” Cătălin Rădulescu. Acesta are calitatea de vicepreşedinte al Asociaţiei de Vânătoare şi Pescuit „Anaconda Hunter's” şi preşedinte al Asociaţiei de Vânătoare şi Pescuit „Wild Forest”. Alţi deputaţi social-democraţi care fac parte din asociaţii de vânători sunt Gabriel Vlase, Costel Dunavă, Ioan Roman şi Ioan Terea. Gabriel Vlase este membru al AJVPS Bacău, în timp ce colegul său Costel Dunavă este membru în două asociaţii (Asociaţia de Vânătoare - Rara Apri, din judeţul Bacău şi AJVPS Bacău). Totodată, Ioan Sorin Roman este chiar preşedinte al asociaţiei Pro Hunting. Lista PSD-iştilor este închisă de Ioan Terea, cel care este membru al Asociaţiei de Vânătoare „Jderul”. Din partea ALDE, singurul deputat vânător este Ion Cupă. Deputatul lui Tăriceanu este membru fondator al Asociaţiei de Vânătoare şi Pescuit „Acvila Cernei”.

Liberali cu puşca în mână

Singurii deputaţi din opoziţie care şi-au manifestat interesul pentru vânătoare sunt liberalii Lucian Ovidiu Heiuş şi Constantin Şovăială. La Senat, Partidul Naţional Liberal deţine superioritatea numerică la acest capitol. Ioan Chirteş, Ion Popa, Ion Vela şi Costel Şoptică sunt senatorii împătimiţi ai vânătorii. Astfel, Chirteş este vicepreşedinte al Asociaţiei de Vânătoare şi Pescuit Sportiv din Valea Gurghiului, Ion Popa este membru în alte două asociaţii din Piteşti, Ion Vela este înscris ca membru în AJVPS Caraş-Severin şi AVP Hunting Vascău, în timp ce Costel Şoptică este vicepreşedinte al AJVPS Botoşani. De la social-democraţi, Liviu Brăiloiu şi Aurel Soporan sunt senatorii care fac parte din această galerie.

Minoritatea maghiară are şi ea un parlamentar pasionat de vânătoare. Senatorul Attila Verestoy este membru al AGVSP Vulturul Bucureşti. Lista senatorilor este completată de Dorin Bădulescu de la Partidul Mişcarea Populară.

Politică, bani şi sânge

Potrivit legii, oricine vrea să fie vânător în România sau să deţină o armă de vânătoare trebuie să fie înscris într-o asociaţie vânătorească, şi, bineînţeles, regula este valabilă şi pentru parlamentari. Dacă prima impresie ar fi că vânătorul este un om cu bani şi „degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat”, totuşi vânătorii formează un club select de persoane, club care încadrează deopotrivă oameni de afaceri şi politicieni, aduşi împreună nu doar de pasiunea pentru uciderea unor animale, dar şi de mai multe interese comune. Este cunoscut faptul că personaje precum Ion Ţiriac, de exemplu, nu organiza celebrele sale partide de vânătoare de la Balc doar pentru a împuşca mistreţi alături de figuri cu notorietate din politică sau din mediul de afaceri mondial, ci şi pentru a îmbunătăţi relaţia cu aceştia, în vederea pregătirii unor parteneriate sau pentru a perfecta diferite afaceri. Astfel, vânătoarea este o modalitate de socializare, un preambul la încheierea unor afaceri sau unor înţelegeri politice.

Pescuitul, mai primejdios decât vânătoarea

În mod paradoxal, pescuitul a devenit o activitate mai periculoasă decât vânătoarea de când procurorii au devenit interesaţi de acest hobby. În martie, Liviu Dragnea îl lua pe premierul de atunci, Sorin Grindeanu, pe acum celebra Insulă Belina să-l iniţieze în tainele pescuitului de ştiuci, lor alăturându-se vicepremierul Marcel Ciolacu. În septembrie, o amintire plăcută s-a transformat într-un coşmar după ce DNA a deschis dosarul Belina, care a făcut până acum două victime care nici măcar nu au dat cu undiţa în baltă, Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, care au trebuit să demisioneze din Guvern din cauza scandalului. Doi foşti premieri, Ponta şi Grindeanu, au dat explicaţii în faţa procurorilor în acest dosar, ultimul dintre ei spunând că habar nu avea că preşedintele PSD l-a dus taman la Belina. 

×