x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlamentul a adoptat o Rezoluţie prin care îi cere lui Băsescu să susţină propunerile CE şi PE de buget

Parlamentul a adoptat o Rezoluţie prin care îi cere lui Băsescu să susţină propunerile CE şi PE de buget

20 Noi 2012   •   14:55
Parlamentul a adoptat o Rezoluţie prin care îi cere lui Băsescu să susţină propunerile CE şi PE de buget
Sursa foto: Intact Images/Christian Silva

Parlamentul a adoptat, în plen, cu 237 de voturi "pentru", niciun vot "împotrivă" şi o abţinere, o rezoluţie care arată că preşedintele Traian Băsescu trebuie să apere interesul naţional, susţinând la Consiliul European propunerile CE şi PE de buget.

Decizia a fost luată în absenţa parlamentarilor PDL și a grupurilor minorităților.

În rezoluţie se arată că Parlamentul României susţine propunerile exprimate de preşedinţii CE şi PE, Jose Manuel Barroso şi, respectiv, Martin Schulz.

"Parlamentul României consideră că România trebuie să continue să promoveze obţinerea unor alocări importante pentru politica de coeziune şi pentru politica agricolă comună în cadrul negocierilor pentru viitorul bugetar al Uniunii Europene 2014-2020. Parlamentul României susţine propunerile formulate pentru viitorul exerciţiu bugetar al UE de către preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, precum şi de preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, care răspund obiectivelor urmărite de România în ce priveşte politica de coeziune şi cea agricolă comună. Parlamentul consideră că preşedintele României trebuie să apere ferm şi fără echivoc interesul României la Consiliul European, susţinând propunerile venite dinspre Comisia Europeană şi PE şi îl asigurăm de întregul sprijin al majorităţii parlamentare în acest sens. Parlamentul consideră că testul propus la acest moment de preşedintele Consiliului European nu reflectă obiectivele urmărite de România. Criteriile fundamentale pe care noul bugetul UE trebuie să se consolideze sunt solidaritatea, reducerea decalajului economic şi creşterea convergenţei între statele membre. Acestea sunt criterii care trebuie recunoscute şi urmărite şi de România. Orice element care introduce o discriminare între statele membre, nu trebui acceptat. Parlamentul consideră politica de coeziune şi politica agricolă comună elemente fundamentale ale proiectului european, în acord cu valorile UE", se arată în textul Rezoluţiei, citită de liderul grupului deputaţilor PSD Marian Neacşu.

După citirea Rezoluţiei în plenul reunit al Parlamentului, liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor Mircea Toader a afirmat că în opinia sa este "incorect" faptul că parlamentarii USL au elaborat textul Rezoluţiei fără a consulta şi grupurile parlamentarilor PDL.

"Ideea şi această dezbatere care trebuie făcută pe orice procedură şi domeniu care interesează România şi UE trebuie să treacă prin Parlament, dar nu în acest mod, printr-o dezbatere simplistă. Dacă voiam într-adevăr să facem o dezbatere, era corect să se intre în procedurile parlamentare - în comisiile de specialitate, în Comisia de Afaceri Europene. Aveam un punct de vedere comun, un punct de vedere nu numai politic, ci şi tehnic şi apoi puteam să ne prezentăm, în plenul Parlamentului, cu o eventuală Rezoluţie. Că dvs. aţi consideraţi că prezentaţi o Rezoluţie făcută de dvs., fără măcar să ne consultaţi, ca un punct de vedere al Parlamentului, mi se pare incorect. Şi noi când eram la putere, am avut întâlniri pe rezoluţii comune pentru a vă consulta. Nu cred că este corect. Dacă vrem să avem un punct de vedere comun, al Parlamentului, să ignoraţi chiar şi preliminara discuţie", a precizat democrat-liberalul, potrivit Agerpres.

×