x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlamentul, pe ultima sută de metri. Ce legi mai trebuie votate şi ce restanţe rămân

Parlamentul, pe ultima sută de metri. Ce legi mai trebuie votate şi ce restanţe rămân

de Robert Kiss    |    07 Noi 2016   •   19:30
Parlamentul, pe ultima sută de metri. Ce legi mai trebuie votate şi ce restanţe rămân

Parlamentarii mai vin la muncă doar în această săptămână. Practic, vor mai avea doar astăzi şedinţe în comisii şi în plenul Camerei Deputaţilor şi al Senatului. De mâine, aleşii pleacă în teritoriu pentru că începe campania electorală. Pe final de mandat, deputaţii mai au de votat modificările la celebra Ordonanţă 20 care prevede creşteri salariale în sănătate şi învăţământ, în timp ce senatorii vor dezbate şi vor vota iniţiativa cetăţenilor de modificare a Constituţiei în sensul în care familia reprezintă căsătoria dintre un bărbat şi o femeie.

După ce comisiile reunite de muncă şi buget-finanţe au decis majorarea salariilor din învăţământ, sănătate şi Casele de Asigurări de Sănătate, măsurile trebuie votate astăzi de plenul Camerei Deputatilor. În medie vor fi creşteri salariale de 15% în educaţie si sanatate. Deputații din cele două comisii au aprobat şi un amendament referitor la sistemul sanitar care prevede că, "începând cu 1 decembrie 2016, sporurile și alte drepturi salariale specifice activității se vor calcula prin raportare la salariul de bază”. PNL se opune măsurilor si cel mai probabil deputaţii liberali vor vota împotriva acestora. Ministrul Muncii, Dragos Pâslaru, susţine că aceste modificări vor aduce o gaură la buget de 3-4 miliarde de lei, pe lângă cele 2 miliarde prevazute deja în forma în care Ordonanţa 20 a fost adoptată de Guvern.

Modificarea Constituţiei, la mâna senatorilor

Săptămâna trecută, iniţiativa legislativă a cetăţenilor, de modificare a Constituţiei, în sensul în care familia să fie definită ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie, a trecut de Comisia Juridică a Senatului cu unanimitate de voturi. Proiectul va intra la vot final în Senat şi este de aşteptat ca votul să fie unul pozitiv. Însă, pentru a fi adoptată, chiar dacă trece de Senat, iniţiativa cetăţenilor trebuie să treacă şi de Camera Deputaţilor, pentru ca mai apoi să fie supusă referendumului de modificare a Constituţiei. În aceste condiţii referendumul nu va avea loc pe 11 decembrie, odată cu alegerile parlamentare, aşa cum îşi doreau iniţiatorii demersului. Împotriva suprapuneri alegerilor cu referendumul pentru modificare Constituţiei, suprapunere care ar fi asigurat cvorumul necesar de prezenţă la urne de 30%, pentru ca referendumul să fie valid, s-au pronunţat deja majoritatea partidelor politice printre care PSD, ALDE şi PNL, dar şi preşedintele Klaus Iohannis. Liderii politici au declarat la unison că o astfel  de suprapunere ar deturna temele campaniei electorale şi nu ar fi benefică ţinând cont de importanţa alegerilor parlamentare.

Soarta lui Mişu Negriţoiu, amânată

Deşi l-au chemat în fiecare săptămână la comisiile din parlament pentru a-l certa public şi după ce  parlamentarii l-au anunţat două săptămâni la rând că au demarat procedura de demitere, se pare că Mişu Negriţoiu va rămâne în fruntea ASF, cel puţin până în mandatul viitorului Parlament. Pentru ca şeful ASF să fie demis este nevoie de o şedinţa a Birourilor Permanente reunite care să convoace plenul reunit, iar votul se dă în situaţie de cvorum. Aşadar, şansele sunt infime ca acest lucru să se întâmple în această ultimă săptămână de activitate parlamentară, în condiţiile în care doar luni vor mai fi şedinţe de plen. Scandalul poliţelor RCA i-a clătinat puternic scaunul de şef al ASF, poziţie din care Mişu Negriţoiu câştigă 14.000 de euro lunar. Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară a anunţat de mai multe ori că nu îşi dă demisia, deşi aceasta a fost cerută de toţi parlamnetarii din Comisia Economică a Camerei Deputaţilor.

Plouă cu legi populiste

În Parlament au fost depuse mai multe proiecte de lege care aduc fie măriri, fie scutiri pentru diverse categorii sociale. La Senat, un grup de parlamentari aparţinând PRU a depus un proiect de lege prin care cresc alocaţiile pentru copii de la 84 de lei la 450 de lei. Şi liberalii vor să iasă în evidenţă cu un proiect depus tot la Senat pe final de sesiune parlamentară, prin care vor reducerea TVA-ului la energia termică de la 20%, cât este în prezent, la 9%. Un alt exemplu de proiect legislativ cu care parlamentarii se pot lăuda în campania electorală pentru a atrage cât mai multe voturi este cel prin care pensionarii cu un venit sub 500 de lei vor putea primi pâine gratis. Mai mult, de această lege ar putea beneficia și familiile care nu își pot duce traiul în mod decent din cauza veniturilor reduse. Astfel, acolo unde  venitul familiei este de sub 1.200 de lei, primăriile vor deconta costul unei pâini zilnice pentru fiecare mebru al acesteia

 

×